FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: SVJEDOK STRUGAROVE OBRANE OPISAO KAKO SU HRVATI RATNOM VARKOM OBRANILI SRĐ

DEN HAAG, 6. srpnja 2004. (Hina) - Svjedok obrane Zoran Lemal u utorakje na suđenju umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškimsudom (ICTY) opisao napad svoje postrojbe na Srđ 6. prosinca 1991. ukojem su hrvatski branitelji, posluživši se ratnom varkom, nanijeliteške gubitke napadačima i prisilili ih na povlačenje, nakon čega jeuslijedio razoran topnički napad JNA na Dubrovnik, središnji događajiz Strugarove optužnice koja ga u šest točaka tereti za kršenje ratnogprava i običaja.
DEN HAAG, 6. srpnja 2004. (Hina) - Svjedok obrane Zoran Lemal u utorak je na suđenju umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY) opisao napad svoje postrojbe na Srđ 6. prosinca 1991. u kojem su hrvatski branitelji, posluživši se ratnom varkom, nanijeli teške gubitke napadačima i prisilili ih na povlačenje, nakon čega je uslijedio razoran topnički napad JNA na Dubrovnik, središnji događaj iz Strugarove optužnice koja ga u šest točaka tereti za kršenje ratnog prava i običaja.

Svjedok Lemal, po nacionalnosti Mađar iz Srijema, 1991. je sudjelovao u napadu JNA na Dubrovnik kao zapovjednik čete u sastavu III. bataljuna Trebinjske brigade, na čijem je čelu bio kapetan Vladimir Kovačević Rambo optužen zajedno sa Strugarom.

Kovačević je, po riječima svjedoka, 5. prosinca okupio niže zapovjednike i kazao im da je pretpostavljeno zapovjedništvo 9. Vojnopomorskog sektora, na čelu s admiralom Miodragom Jokićem, odobrilo napad na repetitor i tvrđavu na Srđu te im podijelio zadaće.

Lemal je izabrao 20 dobrovoljaca za jurišnu grupu koja će, uz pomoć tenka, krenuti u napad na Srđ s položaja kod kule Strinčere.

Cilj napada vojnicima je objasnio kapetan bojnog broda Mihajlo Zec, rekavši da će osvajanjem strateški važne tvrđave na Srđu završiti zauzimanje svih uzvisina iznad Dubrovnika, rekao je svjedok.

Jokić je pred ICTY-em priznao krivnju za napad na Dubrovnik i osuđen je na sedam godina zatvora, a protiv Zeca je optužnica povučena.

Kovačević Rambo je zbog dijagnosticirane duševne bolesti iz pritvora ICTY-a upućen na psihijatrijsko liječenje na VMA u Beogradu.

Svjedok je ispričao da je napad započeo u 5 sati ujutro pod okriljem mraka, uz topničku podršku s Čilipa i s Osojnice. Hrvatski vojnici su iz tvrđave otvarali pješačku i minobacačku vatru, pri čemu je pogođen i tenk njegove skupine, no unatoč tome napadači su napredovali i uspjeli prodrijeti u tvrđavu gdje ih je čekalo iznenađenje jer nije bilo ni jednog hrvatskog vojnika.

"Hrvatski vojnici su se povukli s vidljivih položaja i ušli u podzemne hodnike tvrđave na Srđu, koji negdje idu u dubinu i dva ili tri kata", rekao je svjedok dodajući da je nakon što su zauzeli cijelu zaravan Srđa na njih otvorena jaka minobacačka vatra s hrvatskih položaja na Lapadu.

Tvrđava i cijeli okolni teren su kameniti što pogoduje topničkim napadima, pa smo od te konstantne i sinkronizirane minobacačke vatre trpili gubitke, rekao je Lemel, navodeći da su trojica njegovih vojnika poginula, a više ih je ranjeno.

"Tražio sam od Kovačevića da se neutralizira vatrena točka na Lapadu no on je naredio da se povučemo na početne položaje", rekao je.

Lemal je svjedočio i o čestim oružanim provokacijama na koje su se žalile snage JNA na položajima na Žarkovici i Bosanki.

Goran Rodić i Vladimir Petrović, branitelji generala Strugara (71), obranu baziraju na tvrdnji da je napad na Srđ naredio Jokić u dogovoru s vojnim vrhom u Beogradu, pri čemu je Strugar zaobiđen, a potom je iz osvete zbog gubitaka kapetan Kovačević Rambo istoga dana samoinicijativno naredio granatiranje zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika u kojem su dva civila ubijena, tri su ranjena, a uništeno je ili oštećeno na desetke povijesnih palača i drugih spomenika kulture u Starom gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙