FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VATIKAN OPTUŽIO KINU ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

VATIKAN, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Vatikan je u srijedu optužioKinu za kršenje ljudskih prava, pojačavajući kritike tamošnjihkomunističkih vlasti zbog represije nad vjerom.
VATIKAN, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Vatikan je u srijedu optužio Kinu za kršenje ljudskih prava, pojačavajući kritike tamošnjih komunističkih vlasti zbog represije nad vjerom.

U prosvjedu Vatikan od Pekinga razmjerno oštrim rječnikom zahtijeva objašnjenje prošlomjesečnih uhićenja čak triju biskupa.

Ta uhićenja "krše ona ljudska prava, osobito ono na vjerske slobode, koja štite brojni međunarodni dokumenti koje je potpisala i Narodna Republika Kina", kaže se u prosvjednom pismu.

"Sveta Stolica duboko pati zbog tih mjera za koje nije pruženo nikakvo bjašnjenje. One su nezamislive u zemlji u kojoj vlada zakon", kaže se u izjavi.

Glasnogovornik Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls u izjavi je napomenuo kako o jednom od uhićenih - biskupu iz Xuanhua - nema nikakvih podataka već više od 20 dana, dok su biskupi iz Xiwanzija i Zhengdinga proveli u pritvoru 10, odnosno pet dana.

Kina ne dopušta rimokatolicima da priznaju autoritet Papi i vjernike prisiljava na pripadnost domoljubnim udrugama koje podupire država, ako žele javno iskazivati vjeru. Oni koji se tome protive moraju svoju vjeru upražnjavati tajno i pripadaju tzv. podzemnoj Crkvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙