FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 5. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati
ZAGREB, 5. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati

CHARLESTON - Američki predsjednik George W. Bush u nedjelju je, u sklopu obilježavanja američkog Dana neovisnosti, u Zapadnoj Virginiji održao govor o ulozi Amerike u svijetu, nabrojivši među ostalim vojne uspjehe što ih je ta zemlja postigla u Afganistanu i u Iraku. "Kao i uvijek, Amerikanci se trude da ova zemlja bude sigurna te da omoguće slobodu i drugima", rekao je republikanski predsjednik nazvavši SAD "najistaknutijim pobornikom slobode" u svijetu, te istaknuvši kako se s "teroristima" ne može pregovarati. "Moramo biti odlučni i obaviti svoju dužnost", rekao je Bush.

WASHINGTON - Demokratski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD-u John Kerry i sadašnji predsjednik George W. Bush imaju podjednake izglede za predstojeći mandat u Bijeloj kući, pokazalo je istraživanje provedeno za tv-mrežu CBS i list The New York Times, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju. Za sadašnjeg senatora Massachusettsa Kerrya u ovome bi trenutku glasovalo 45 posto ispitanika, a za predsjednika Busha njih 44 posto. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.053 ispitanika u razdoblju od 23. do 27. lipnja.

JAKARTA - U Indoneziji se u ponedjeljak održavaju predsjednički izbori na kojima birači po prvi puta u povijesti te zemlje izravno glasuju za predsjednika i potpredsjednika. Prema ranijim anketama očekuje se da će sadašnju predsjednicu Megawati Sukarnoputri pobijediti njen bivši ministar i general Susilo Bambang Yudhoyono. U zemlji koja obuhvaća tri vremenske zone i prostire se na više od 17 tisuća otoka birališta su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu (u ponoć po srednjoeuropskom), u provinciji Papua. Pravo glasa ima oko 153 milijuna Indonežana, a prema prvim informacijama tamošnjih radio postaja odaziv je u jutarnjim satima bio slabiji nego na predstavničkim izborima u travnju.

WASHINGTON - Svi irački militanti, uključivši i one lojalne šijitskom kleriku Moqtadi al-Sadru, moraju položiti oružje, izjavio je u nedjelju za američku tv-mrežu ABC premijer prijelazne iračke vlade Iyad Allawi. "Stajalište vlade vrlo je jasno. U Iraku nema mjesta za bilo kakve militante ni za njihove akcije. Svatko se mora ponašati u skladu sa zakonom, bez obzira je li riječ o Moqtadi al-Sadru ili nekom drugome", rekao je Allawi. On je novinarima kazao kako se u subotu sastao s izaslanstvom koje pokušava posredovati između vlade i al-Sadra, koji Iračane poziva da se usprotive prisutnosti oko 160.000 pripadnika američkih vojnih snaga u njihovoj zemlji. Al-Sadr je kazao kako će se njegovi militanti razoružati ako im se ponudi amnestija, a to je, prema Allawijevim riječima, moguće.

DRUMCREE - Nekoliko stotina pripadnika Oranskog reda prodefiliralo je u nedjelju bez incidenata od grada Portadowna do anglikanske crkve u Drumcreeju u Sjevernoj Irskoj, u sklopu tradicionalne parade koja je nekad bila sinonimom za nasilne prosvjede. Na cesti preko puta crkve u Drumcreeju policija je postavila prepreke kako bi se onemogućio njihov pristup katoličkom dijelu grada, budući da je to mjesto tijekom proteklih godina često bilo poprište krvavih sukoba između protestanata i katolika. Najsilovitiji sukob između predstavnika manjinskog irskog katoličkog stanovništva i protestantske većine lojalne Velikoj Britaniji izbio je polovinom 90-tih.

NEW YORK - Kamen temeljac "Tornja slobode", budućeg najvišeg nebodera na svijetu, postavljen je u nedjelju ujutro u New Yorku na mjestu gdje su se nekada nalazili neboderi WTC-a, poznatiji kao "blizanci", koji su srušeni 11. rujna 2001. u terorističkom napadu al-Qaide. 20 tona težak granitni kamen temeljac postavljen je simbolično na dan kada Sjedinjene Države obilježavaju Dan neovisnosti. "Danas postavljamo kamen temeljac novog simbola ovoga grada, ove zemlje i simbola naše odlučnosti da trijumfiramo nad terorizmom", rekao je guverner države New York George Pataki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙