FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BEOGRAD - Za predsjedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima 27. lipnja Borisa Tadića, predsjednika Demokratske stranke prioritet je europski put Srbije, a za Tomislava Nikolića, kandidata Srpske radikalne stranke prioritetna je borba protiv kriminala i bolji život srpskog naroda, čulo se u srijedu navečer u televizijskom duelu dvojice predsjedničkih kandidata, održanog na Radio-televiziji Srbije.

Tadić se izričito izjasnio za suradnju s Haaškim sudom, ističući pri tome hrvatski primjer, dok je Nikolić kazao da - ako on pobijedi na izborima - za njegova mandata Haaškom sudu "neće biti izručen niti jedan Srbin", te je ponovio da mu je "san" (posljednjih dana često ponavljana) "granica Karlobag - Virovitica - Karlovac".

RIM - Talijanska policija uhitila je u srijedu 90 ljudi osumnjičenih za povezanost s mafijom, nakon što je supruga lokalnog ubojice odlučila prekršiti mafijaški zavjet šutnje i svjedočiti protiv klana svog muža. Među uhićenima u južnoj pokrajini Puglia su i tri policajca, no šefovi takozvanog mafijaškog klana Gargano uspjeli su pobjeći, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA. Policija vjeruje da će svjedočenjem 25-godišnje mafijaške supruge, inače majka četvero djece, otkriti tko stoji iza najmanje šest ubojstava te trgovine drogom i oružjem na području Gargano uz jadransku obalu, dodaje ANSA.

BRUXELLES - Pedofil Marc Dutroux je uložio u srijedu priziv vrhovnom sudu protiv presude na doživotni zatvor, koju mu je odredio porotnički sud Arlona, doznaje se od njegovog glavnog odvjetnika Xaviera Magneea. Dutroux je osuđen u utorak na doživotni zatvor a belgijskom ministru pravosuđa omogućeno je da stavi veto na svako ranije oslobađanje pedofila. "Najomraženiji čovjek Belgije" osuđen je za otmicu i silovanje šest djevojčica i djevojaka između lipnja 1995. i kolovoza 1996., kao i za smrt četiri od njih, od kojih je dvije sam ubio.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je ocijenio u srijedu da će odluka Sjedinjenih Država da povuku prijedlog rezolucije o obnovi izuzeća američkih državljana od progona pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) pojačati jedinstvo Vijeća sigurnosti. "Odluka Sjedinjenih Država da ne traže rezoluciju o tome, pomoći će u održavanju jedinstva Vijeća sigurnosti u trenutku kada se treba suočiti s teškim izazovima", citirao je Ananna njegov glasnogovornik. Nakon što je većina u Vijeću sigurnosti UN-a bila protiv godišnjeg obnavljanja izuzeća od sudskih postupaka, Sjedinjene Države su odustale od prijedloga rezolucije. Annan se osobno izjasnio protiv obnavljanja američkog izuzeća i spomenuo je "zlostavljanja iračkih zatvorenika".

TEHERAN - Oslobađanje osam britanskih vojnika koje je u ponedjeljak uhitila iranska vojska na granici s Irakom, odgođeno je do četvrtka jer britanski diplomati i iranski dužnosnici još trebaju dogovoriti okolnosti oslobađanja, rekao je jedan britanski diplomatu srijedu navečer. Britanski diplomati su otišli na jugozapad zemlje gdje je zatočeno osam mornara i nakon što su s njima kontaktirali, rekli su da su oni dobrog zdravlja. Dvije strane pokušavaju postići dogovor o povratku vojnika u Irak na patrolnim čamcima na kojima su u ponedjeljak zajedno s oružjem i opremom uhićeni jer su u Šat el Arabu prešli na irački teritorij.

DUBAI - Islamska Web stranica prikazala je video snimku odrubljivanja glave južno korejskom taocu, ubijenom u utorak u Iraku. Prevoditelj Kim Sun-il smaknut je nakon što je Seul odbio zahtjev otmičara da Južna Koreja prestane slati vojnike u snage pod američkim vodstvom u Iraku. Televizijska postaja Al Jazeera objavila je dijelove snimke u utorak, no nije prikazala sam čin smaknuća.

MOSUL - Jedan policajac je ubijen i još jedan je ranjen u srijedu navečer u Mosulu u sukobu s napadačima, od kojih je jedan uhićen, objavila je policija tog velikog grada na sjeveru Iraka. "Sukob se zbio u središtu grada poslije 20 sati po mjesnom vremenu. Dva napadača koje su policajci ranili uspjeli su pobjeći, a treći je uhićen", rekao je policijski kapetan, prenosi AFP. U srijedu je poginuo jedan pripadnik nacionalne garde u pokušaju demontiranja bombe u Mosulu, gradu sa sunitskom većinom gdje se često zbivaju napadi, posebice na snage reda.

BAGDAD - Jedna žena i dijete stradali su u srijedu u napadu gerilaca u Bagdadu, što je uslijedio dan nakon novog američkog napada na sklonište mreže jordanskog fundamentaliste Abu Musaba al-Zarqawia koji je smrću prijetio premijeru Iyadu Allawiu. Žena i dijete poginuli su, a još su tri osobe ranjene u eksploziji bombe pri prolasku američkog vojnog konvoja središtem Bagdada. Sukoba između američkih snaga i gerilaca bilo je u i sunitskom gradu Falluji, uporištu pobunjenika zapadno od Bagdada. Američka vojska u srijedu je priopćila da je dvadesetak stranih boraca poginulo u napadu na Falluju.

RAMALLAH - Palestinski čelnik Jaser Arafat je u srijedu u razgovoru sa šefom egipatskih obavještajnih službi obećao reorganizaciju službi sigurnosti "u roku od šest tjedana", rekao je njegov glavni savjetnik. Predsjednik palestinske samouprave i general Omar Sulejman, koji se nalazi u posjetu u Ramallahu, složili su se u "pogledu reorganizacije na unutrašnjem planu", rekao je Arafatov glasnogovornik nakon sastanka. Reorganizaciju će pratiti "međupalestinski dijalog, radi jačanja nacionalnog jedinstva", dodao je on.

JERUZALEM - Izraelska vojska je objavila u srijedu da je dan ranije spriječila samoubilački atentat kojeg se u Jeruzalemu spremao izvesti jedan 18-godišnji palestinski kamikaza. Palestinski mladić je s dvojicom suučesnika zaustavljen na vojnoj rampi sjeverno od Jeruzalema, prema vojnom izvoru. Bomba od 10 kg je pronađena u jednoj školskoj torbi skrivenoj u taksiju, blizu Nablusa. Uhićenja su izvedena nakon obavijesti koje je prikupila izraelska služba unutarnje sigurnosti Shin Beth. Atentat je pripremala oružana skupina povezana s pokretom Fatah i financirao ju je libanonski šijitski pokret Hezbolah, prema istom izvoru.

MANAMA - Šestorica muškaraca uhićenih zbog sumnje da su planirali napade i surađivali s al Qaedom oslobođeni su u srijedu u Bahreinu, zbog nedostatka dokaza. Ministar unutarnjih poslova Sheikh Rashed bin Abdullah al-Khalifa rekao je ovog tjedna da su muškarci uhićeni kako bi se spriječilo da počine opasne radnje koje bi mogle "ugroziti ljude i imovinu" u Bahreinu, sjedištu američke pete mornaričke flote. Odvjetnici tvrde da su muškarci oslobođeni u Bahreinu pogrešno osumnjičeni za povezanost s tom terorističkom organizacijom te da protiv njih nema nikakvih ozbiljnih optužbi.

LONDON - BBC razmatra mogućnost pokretanja 24-satnog televizijskog news kanala za Arape, slijedeći zahtijev britanskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavila je u srijedu ta radio-televizijska kompanija. Kanal bi emitirao program za područje Bliskog istoka i Europe i natjecao se s utjecajnom arapskom televizijom sa sjedištem u Qataru - Al Jazeerom koju britanci i amerikanci optužuju da je glasnogovornik islamskih militanata. Sličan projekt ranije ove godine pokrenula je i američka vlada. Postaja Al Hurra osnovana je u sjevernoj Virginiji, no još se bori za stjecanje kredibiliteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙