FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SAT

ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00sat:
ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00 sat:

ZAGREB

Četverogodišnja djevojčica treći je smrtno stradali član hrvatske obitelji koja je u subotu ujutro doživjela tešku prometnu nesreću na jugu Njemačke, doznaje se u ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova. Djevojčica Lucija Radić podlegla je teškim tjelesnim ozljedama u klinici u Deggendorfu, kamo je prebačena nakon nesreće koja se u subotu u ranim jutarnjim satima dogodila u blizini bavarskog grada Straubinga. Na mjestu nesreće poginuli su njezina majka Snježana Radić (38) iz Bjelovara i majčin brat Mario Posavec (27) iz Zagreba. Otac Robert Radić (36), koji je upravljao vozilom, zadobio je lakše, a sestre Magdalena (7) i Anamarija (8) po život opasne ozljede. Do nesreće je došlo kada se 19-godišnji vozač iz Freisinga pod utjecajem alkohola vozio automobilom u krivom smjeru u trenutku nailaska automobila Opela Zafire hrvatskih registarskih oznaka. Od hrvatskih se vlasti doznaje da je bjelovarska obitelj namjeravala posjetiti rodbinu u blizini Nuernberga.

LJUBLJANA

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je u subotu da će se bilateralna pitanja s Hrvatskom lakše rješavati s njezinim približavanjem Europskoj uniji i primjenom europskih standarda, dodajući kako je za Sloveniju važna obveza Hrvatske da neće primjenjivati spornu jadransku zonu. "Ta zona ni u jednom aspektu neće vrijediti za Sloveniju. Hrvatska nam je susjedna država i to će ostati, a vjerujem da će se mnogi naši problemi lakše rješavati s njezinim približavanjem Europskoj uniji", izjavio je među ostalim Rop u nedjelju u razgovoru za slovensku televiziju, komentirajući zaključke zadnjeg summita EU-a i dodjelu statusa kandidata Hrvatskoj.

PARIZ

Budući predsjednik Europske komisije mora biti "dobar vođa ekipe" kako bi "uskladio svih 25 povjerenika", ocijenio je predsjednik Komisije Romano Prodi u subotu, dan nakon neuspjelog pokušaja da mu se nađe nasljednik na summitu u Bruxellesu. U razgovoru za privatnu radijsku postaju RTL Prodi je isto tako kazao da će Europa nakon donošenja ustava biti "više demokratska", a manje "birokratska". Predsjednik buduće Komisije koji se 22. srpnja treba obratiti zastupnicima u Europskom parlamentu, mora biti "dobar vođa ekipe", a ne "glumac i medijska osoba", kazao je Prodi kojemu su gdjekad spočitavali nedostatak komunikacije. "Komisija je zamršen sustav u kojemu ima više zamalja kojih razlike treba poštovati i uskladiti. Problem je što treba ozbiljno raditi i uskladiti svih 25 povjerenika", kazao je. Kada je riječ o europskom ustavu, kojega su nacrt u petak prihvatili čelnici 25 država članica na summitu u Bruxellesu, Prodi je istaknuo da on utvrđuje "opća načela zajedničkog življenja u Europi".

MOSKVA

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u subotu donošenje ustava Europske unije ocijenivši ga kao "važan korak prema jačanju integracijskih procesa u EU-u i jačanju suradnje na čitavom kontinentu". "Dijelimo zamisao da će donošenje" ustava omogućiti Uniji da bude "više transparentna i demokratska", dodao je službeni predstavnik ministarstva Aleksandar Jakovenko. Donošenjem europskog ustava svakako će se ubrzati "rješavanje zakonitih pitanja koja muče Rusiju" u odnosima s EU-om, ističe se u priopćenju. Čelnici Unije u petak su u Bruxellesu, nakon dvogodišnjeg pregovaranja, postigli povijesni dogovor o prvom europskom ustavu koji mora ratificirati 25 država članica.

LONDON

Čelnici Europske unije možda su postigli povjesni uspjeh usuglasivši prvi europski ustav, no teži će im posao biti pridobiti naklonost javnog mnijenja svojih zemalja, ocjenjuje u subotu europski tisak. Neki komentatori pozdravljaju "Magnu Cartu" pravila ponašanja u proširenoj EU, dok drugi u njemu vide naznake predaje nacionalnih suvereniteta europskoj super-državi. Sviđao im se ili ne, svi listovi ističu da ustav usuglašen u petak na summitu u Bruxellesu neće zaživjeti, ako ne prođe na referendumu u jednoj od nekoliko država koje su najavile njegovo održavanje. Neuspjeh izbora za novoga predsjednika Europske komisije većina listova smatra posljedicom unutarnjih podjela na "staru Europu" predvođenu Francuskom i Njemačkom, i "novu Europu" koju predstavljaju Velika Britanija i nove članice iz istočne Europe.

ANKARA

Najmanje su tri osobe poginule, među kojima dvoje djece, a petnaestak ih je ozlijeđeno kada je selo Sunlu, koje se nalazi tridesetak kilometara od turske prijestolnice Ankare, zahvatio tornado, priopćile su mjesne vlasti. Tornado koji je harao gotovo pola sata prevrtao je automobile, rušio stabla, izbijao prozore i odnio krovove s gotovo tristo kuća, kazao je vatrogasni zapovjednik za to područje za informativnu tv-postaju NTV. Prema istom izvoru, posljedice ove prirodne nepogode mogle bi biti i teže. Tri žrtve tornada članovi su iste obitelji koja je radila u polju: jedan šezdesetogodišnjak, djevojčica od 9 godina i dječak od 7.

KAIRO

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak doputovat će u nedjelju u Njemačku, gdje će operirati herniju diska, doznaje se u subotu iz izvora bliskog predsjedništvu. Mubarak će u ponedjeljak "operirati herniju diska kralježnice, prema preporuci predsjednikova osobnog liječničkog tima", navodi izvor, prema službenoj egipatskoj agenciji Mena. Kairom su kružile priče o pogoršanju zdravstvenog stanja egipatskog predsjednika kojemu je 76 godina, a na vlasti je od 1981. U srijedu se pojavio na televiziji, umorna izgleda, dajući izjavu novinarima. Mubarak nije imenovao dopredsjednika i još nije potvrdio hoće li se u rujnu 2005. kandidirati za peti predsjednički mandat od šest godina. Početkom godine odlučno je opovrgnuo glasine da će ga naslijediti mlađi sin Gamal (41).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙