FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DARFOUR: AFRIČKA UNIJA POZIVA KHARTOUM DA ZAŠTITI CIVILE

ADDIS ABEBA, 4. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Predsjednik povjerenstvaAfričke unije (AU) Alpha Oumar Konare pozvao je u nedjelju u AddisAbebi sudansku vladu da se konkretno angažira na osiguravanju zaštitecivila i razoružavanju milicije u Darfouru, na zapadu Sudana.
ADDIS ABEBA, 4. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Predsjednik povjerenstva Afričke unije (AU) Alpha Oumar Konare pozvao je u nedjelju u Addis Abebi sudansku vladu da se konkretno angažira na osiguravanju zaštite civila i razoružavanju milicije u Darfouru, na zapadu Sudana.

"Želio bih pozvati sudansku vladu da ispuni obvezu koji je preuzela i angažira se oko zaštite civilnog stanovništva, razoružanja i neutraliziranja milicije Janjawida", izjavio je Konare u izvješću predanom novinarima prigodom sastanka Vijeća za mir i sigurnost, novog organa AU osnovanog po modelu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Želim stoga smjesta zatražiti od sudanske vlade da olakša slobodan pristup svih humanitarnih agencija pogođenom stanovništvu", nastavio je Konare.

Povjerenstvo se sa svoje strane obvezuje na nastavak napora oko "što bržeg završetka" raspoređivanja promatrača Afričke unije, dodao je on.

U sukobu u Darfouru poginulo je već više od 10 tisuća civila, raseljeno je milijun stanovnika, od čega je 120 tisuća izbjeglo u susjedni Čad.

Darfour će biti jedna od velikih tema na dnevnom redu 3. summita šefova država AU koji u utorak počinje u Addis Abebi i kojem će biti nazočan i glavni tajnik UN-a Kofi Anann koji od nedjelje boravi na turneji po afričkim zemljama, posvećene problemu sudanske pokrajine Darfour i mirovnom procesu Eritreje i Etiopije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙