FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI PARLAMENT ODLUČUJE O RUPELOVOJ SUDBINI

LJUBLJANA, 3. srpnja 2004. (Hina) - Slovenski parlament u ponedjeljakzapočinje izvanrednu sjednicu na kojoj će se odlučivati o smjenidugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, čovjeka kojije u vrhu slovenske politike u zadnjih 15 godina, pri čemu je po općimocjenama i jedan od najzaslužnijih za stvaranje samostalne države.
LJUBLJANA, 3. srpnja 2004. (Hina) - Slovenski parlament u ponedjeljak započinje izvanrednu sjednicu na kojoj će se odlučivati o smjeni dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, čovjeka koji je u vrhu slovenske politike u zadnjih 15 godina, pri čemu je po općim ocjenama i jedan od najzaslužnijih za stvaranje samostalne države.

Rupelovu smjenu predložio je premijer Anton Rop, iznerviran Rupelovim "soliranjem" u vladi, ali isto tako i kritikama koje je iznio na račun stranke Liberalnih demokrata (LDS) čiji je Rop predsjednik, a Rupel istaknuti član.

Izrazit slučaj Rupelove solističke uloge bilo je njegovo javno protivljenje nedavnom imenovanju ministrice pravosuđa Zdenke Cerar prilikom rekonstrukcije vlade koju je napravio Rop, ali takvih je situacija bilo i ranije.

No, vrhunac sukoba Ropa i Rupela nastao je nakon nedavnih izbora za Europski parlament u Sloveniji, kada je stranka zabilježila vrlo slabe rezultate.

Rupel je istoga dana nakon što je priopćeno da će od sedam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu samo dva biti iz redova LDS-a izjavio da je to rezultat Ropova skretanja prema liniji bivšeg predsjednika Milana Kučana, odnosno svojevrsnog ljevičarenja u stranci nakon što ju je od Drnovšeka preuzeo Rop.

Kap koja je prelila čašu Ropova strpljenja bila je ipak nedavna Rupelova inicijativa kojom je osnovao Zbor za republiku, forum intelektualaca i javnih djelatnika bliskih strankama desnice i oporbenom prvaku Janezu Janši.

Radi prisustvovanja osnivačkom sastanku toga društva, Rupel se privatnim avionom prijevremeno vratio iz Londona, gdje je pratio Ropa u službenom posjetu, a onda za govornicom rekao da ga njegova stranka partijski kažnjava i da se u njoj uvodi vojnička disciplina.

Očito je da se Rupel približava strankama oporbe, a Rop njegovom smjenom nastoji pokazati da drži sve konce u vlastitoj stranci te da će se osloboditi sjene svog prethodnika i sadašnjeg predsjednika Janeza Drnovšeka koji je rekao da je Rupelova smjena loše tempirana, jer se događa tri mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Drnovšek time podsjeća da je stranka dok ju je on vodio bila uspješnija i da Rupelovim odlaskom riskira gubitak birača, a isto tako da je on, dok je vodio LDS, smirivao napetosti koje su u stranci, ali i u koalicijskim vladama što ih je tri puta formirao, i onda postojale.

Rupel je u slovenskoj vanjskoj politici važio kao spretan i vješt strateg, ali je imao i više kriznih razdoblja koje su izazivale kritike. Najviše napada na njega bilo je prošle godine, kada je njegov potpis pod deklaraciju skupine država Vilnius 10, kojom je u UN-u podržana namjera SAD-a da napadne Irak, bila nazvana potezom slona u staklarnici.

Dio Rupelovih kritičara također je smatrao da je on svojim izjavama ponekad nepotrebno zaoštravao odnose s Hrvatskom, a ponekad i djelovao neusklađeno s predsjednikom vlade.

Tako je za nedavna posjeta hrvatskog šefa diplomacije Miomira Žužula Rupel na konferenciji za tisak praktično izjavio da Slovenija pristaje na arbitražu za Piranski zaljev. To je kasnije nakon velike uzbune u stranci morao demantirati, a premijer Rop ponovno je počeo govoriti o tome da je za Sloveniju u pitanju granica ključan "parafirani" sporazum Drnovšek-Račan.

Za Rupelovu smjenu u parlamentu o kojoj će se odlučivati u utorak, nakon što za govornicom svoje argumente iznesu i oba aktera cijelog konflikta, Rop i Rupel, premijer ima osiguranu većinu polovice zastupnika koji će prisustvovati zasjedanju. No, to ne znači da će sjednica proteći bez zanimljivih i dramatičnih tonova. U svakom slučaju, budući da je riječ o medijski vrlo istaknutom događaju, mislit će se u prvom redu na učinak koji će cijela parlamentarna predstava ostaviti na birače.

Izbori se naime održavaju za samo tri mjeseca, a Rupel najavljuje da će u slučaju da ga smijene postati zastupnik u parlamentu. Na to ima pravo, jer je na izborima 2000. godine osvojio mandat za svoju stranku.

Iz parlamentarnih klupa Rupel bi mogao biti vrlo opasan suparnik sadašnjem vodstvu Liberalnih demokrata. Unatoč bliskosti s Janšinim demokratima (SDS) najjačom oporbenom strankom, Rupel bi u tom slučaju vjerojatno djelovao kao samostalni zastupnik. Naravno, sve je to pod pretpostavkom da u idućih nekoliko dana ne dođe do stanovitog ublažavanja tonova i pomirenja između Rupela i Ropa. Naime, stranački izvori govore da je Rupelu već bilo ponuđeno važno ambasadorsko mjesto ukoliko stranci ne bude pravio previše problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙