FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - U atmosferi nebrojenih replika, optužbi, opomena - oporbeni saborski klubovi podržali su Vladinu politiku suradnje s Haaškim sudom, ali su pri tom optužili HDZ za "salto mortale" u politici prema tom sudu. HDZ je za 180 stupnjeva promijenio stavove o Haagu i to je dobro, ocijenila je Vesna Pusić (HNS/PGS). HDZ je za oštar zaokret u politici prema Haagu prozvao i Jozo Radoš (Libra) tvrdeći da "argumente koje danas iznosi pred Saborom Sanader nije priznavao Račanu". SDP-ova zastupnica Željka Antunović rekla je da je premijer Sanader do jučer pozivao građane na ulične prosvjede, a sada nas upozorava da bi demokratska rasprava u Saboru mogla ugroziti optužene. Antunović je, govoreći u ime SDP-ova kluba ustvrdila da se bivšu Vladu iz redova HDZ-a optuživalo za izdaju, pitajući "što su oni koji danas nastavljaju tu istu politiku". Damir Kajin (IDS) kaže da nijedna vlast nema mandat da zaoštravajući odnose s Haagom Hrvatsku odvede u propast, a Zlatko Tomčić (HSS) da Sabor mora dati političke ocjene o političkim inkriminacijama u optužnicama protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka.

ZAGREB - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata ocijenila je kako su današnji događaji u Hrvatskom saboru ponovno užasnuli hrvatske branitelje i uvelike uznemirili i hrvatsku javnost. Upozoravajući na neke nove neprihvatljive kvalifikacije u saborskoj raspravi o suradnji s Haaškim sudom, Koordinacija izražava zgražanje istupom nekih saborskih zastupnika, posebice zastupnika i potpredsjednika IDS-a Damira Kajina koji ocjenjuje Domovinski rat i njegove heroje na krajnje neprihvatljiv način. Koordinacija daje punu potporu premijeru Ivi Sanaderu radi pružanja maksimalne potpore generalima i ostalim haškim optuženicima, kao i radi pružanja pravne, savjetodavne i materijalne pomoći njihovim obiteljima.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako očekuje da bi krajem idućeg tjedna Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju mogao biti predstavljen prijedlog novih uvjeta prodaje poljoprivredne tvrtke Belje, nakon što je Vlada u srijedu poništila natječaj HFP o prodaji 66,83 posto dionica Belja. Ministarstvo i HFP pripremaju prijedlog, a tijekom idućeg tjedna razgovarat će se i s predstavnicima Osječko-baranjske županije te predstavnicima Uprave i sindikata Belja, kazao je ministar. Osječko -baranjska županija izrazila je želju da država zadrži kontrolni paket dionica (25 posto plus jednu dionicu), jer je Belje od strateške važnosti za Županiju i čitavu Baranju.

OSIJEK - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske izrazio je čuđenje odlukom Vlade (od 30. lipnja) da suspendira natječaj za prodaju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" d.d. ističući da je spreman na poduzimanje svih mjera industrijskih akcija za obranu toga poduzeća. Sindikat ponavlja svoja stajališta o potrebi očuvanja cjelovitog "Belja", izradi poslovnog plana i plana ulaganja za svaki pogon u poduzeću te preuzimanju svih radnika i svih prava i potraživanja iz kolektivnog ugovora. "Ako se ne postigne dogovor i ako osjetimo da se natječaj za nekoga namješta poduzet ćemo sve mjere za obranu "Belja", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva što će se od 15. do 19. studenoga održati u Zagrebu i Vukovaru u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa bit će od velike važnosti za strategiju razvoja znanosti u Hrvatskoj, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Ministar drži da će Kongres biti "iskorak" prema sustavnijim vezama hrvatskih znanstvenika i institucija sa znanstvenicima hrvatskoga podrijetla koji žive i rade diljem svijeta. Očekuje da će već 2005. postati vidljivi rezultati Kongresa, odnosno da će započeti konkretni znanstveni projekti na kojima će surađivati hrvatski znanstvenici iz domovine i inozemstva.

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka pozvalo je danas Udrugu Hrvatski cestovni prijevoznici da se problemi u vezi s izradom prijedloga novog zakona o prijevozu rješavaju za stolom, a ne blokadama. Udruga Hrvatski cestovni prijevoznici izrazila je jučer nezadovoljstvo nizom odredbi iz prijedloga novog zakona o prijevozu, te najavila da će, ako se njihovi zahtjevi ne uvaže, za tjedan dana održati mirne prosvjede povorkama kamionima u više hrvatskih gradova. Glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan najavila je da će izrada prijedloga novog zakona o prijevozu, u čiju su izradu uključena dva predstavnika prijevoznika - biti završen ovih dana, nakon čega će se uputiti na mišljenje ostalim resorima Vlade.

ZAGREB - Dvanaest godina nakon što su hrvatski vojni policajci u Podravskoj Slatini ubili Srbina Nikolu Kosića njegovoj obitelji danas je na zagrebačkom Općinskom sudu dosuđena naknada od 690 tisuća kuna, čime je Republika Hrvatska izgubila prvi spor za naknadu štete zbog terorističkog čina. Spor protiv države je krajem prošle godine pokrenula supruga ubijenog, Jelka Kosić, tražeći nadoknadu za sebe i svoju djecu Draženku i Sašu. Obitelj Kosić u tužbi navodi da državu smatra odgovornom za "štetu nastalu usmrćivanjem bližnjega", ističući da je njihov suprug i roditelj ubijen na području gdje se u to vrijeme nisu vodili vojni sukobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙