FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRANIĆ: DO SREDINE 2007. ELEKTROENERGETSKI SUSTAV USKLADITI S PRAVILIMA EU-A

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Najveći izazov koji stoji predhrvatskom energetikom i Energetskim institutom Hrvoje Požar jeusklađivanje elektroenergetskog sustava i tržišta s pravilima kojavrijede u EU, ocijenio je na današnjem susretu s novinarima u povodudesete obljetnice početka rada Instituta Hrvoje Požar njegov ravnateljGoran Granić.
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Najveći izazov koji stoji pred hrvatskom energetikom i Energetskim institutom Hrvoje Požar je usklađivanje elektroenergetskog sustava i tržišta s pravilima koja vrijede u EU, ocijenio je na današnjem susretu s novinarima u povodu desete obljetnice početka rada Instituta Hrvoje Požar njegov ravnatelj Goran Granić.

"Do sredine 2007. godine elektroenergetsko tržište u Hrvatskoj trebalo bi biti potpuno otvoreno i spremno za ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je Granić.

No, Granić upozorava da smjernice EU-a ne obvezuju Hrvatsku na brzu privatizaciju elektroenergetskog sustava.

Takvu privatizaciju, po njegovim riječima, forsiraju strane investicijske kuće kako bi postigle povoljniju cijena tih sustava, jer oni za taj proces nisu pripremljeni.

Stoga je preporuka Instituta, kaže Granić, da prioritet pred privatizacijom treba dati normativnom i tehnološko - tehničkom uređenju sustava.

Granić je komentirao i inicijativu Svjetske banke da se sada jedinstveni distribucijski sustav električne energije u Hrvatskoj razdijeli.

Prijedlog Instituta je zadržavanje jedinstvene distribucijske mreže, koja će potrošačima bez obzira na njihov zemljopisni položaj, jamčiti istu cijenu, a svim dijelovima Hrvatske pružiti podjednake razvojne uvjete s obzirom na dostupnost i cijenu električne energije, kazao je Granić.

Najvećim izazovom u dosadašnjem, desetogodišnjem radu Instituta Hrvoje Požar, Granić je ocijenio pripremu reforme energetskog sustava, kojoj su se, kako je rekao, dugo opirale energetske tvrtke.

Institut Hrvoje Požar je neprofitna ustanova koja se bavi znanstvenim i stručnim poslovima u području energetike, a financira se provedbom projekata.

Institut je započeo je s radom u listopadu 1994, trenutno ima 62 zaposlenika, od kojih 11 doktora znanosti i 20 magistara. Zapošljava stručnjake s područja elektrotehnike, strojarstva, plina i nafte, zaštite okoliša, arhitekture, prava, ekonomije i informatike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙