FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor razmotrio izvješće o provedbi zakona o braniteljskim pravima

ZAGREB,1. srpnja 2004.(Hina) - Hrvatski je Sabor, u poslijepodnevnomdijelu današnjeg zasjedanja, razmotrio Izvješće o provedbi Zakona opravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u 2003., pokojem je za braniteljska prava lani iz državnog proračuna utrošeno3,5 milijardi kuna.
ZAGREB,1. srpnja 2004.(Hina) - Hrvatski je Sabor, u poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasjedanja, razmotrio Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u 2003., po kojem je za braniteljska prava lani iz državnog proračuna utrošeno 3,5 milijardi kuna.

Veći dio tog novca, gotovo dvije milijarde, izdvojen je za prava iz mirovinskog osiguranja - invalidske i obiteljske mirovine.

Na isplatu invalidnina utrošeno je 622 milijuna kuna, a 150 milijuna za zapošljavanje više od 2.000 branitelja.

Iako su svi parlamentarni klubovi najavili podršku Izvješću, burna se rasprava razvila oko pitanja odnosa bivše i sadašnje vlasti prema braniteljskoj populaciji.

Tako je Josip Đakić (HDZ) bivšu vlast prozvao za omalovažavanje branitelja, a tadašnje Ministarstvo branitelja - "ministarstvom protiv branitelja".

Ustvrdio je da je bivša vlast braniteljima nanijela brojne nepravde, pogotovu u postupcima tzv. prevođenja rješenja o statusu hrvatskoga ratnoga vojnog invalida.

Nova je vlast, tvrdi Đakić, puno vremena morala potrošiti na sređivanje stanja u Ministarstvu, pa je izrada novoga zakona o braniteljskim pravima ostala u drugom planu.

"Ne vidim da se bilo što rješava u Ministarstvu, osim što se nova ministrica rješava tajnica koje ne žele ustati svaki puta kad ona uđe u sobu", odgovorio je bivši ministar branitelja, SDP-ovac Ivica Pančić. Podsjetio je da je HDZ u izbornoj kampanji obećao donijeti nov zakon o pravima branitelja na prvoj sjednici ovoga saziva Sabora.

"Od tada je prošlo šest mjeseci, rokovi za donošenje zakona tri puta su pomicani, a ovih dana je probijen i posljednji zadani rok - 1. lipnja", rekao je Pančić, podsjećajući da bi Vlada, želi li ispuniti sva predizborna obećanja dana braniteljima, u proračunu morala osigurati oko 5,5 milijardi kuna.

Kazao je kako " bi bio najsretniji kad bi Izvješće o izvršenju Zakona 2005. pokazalo da je Vlada uspjela ispuniti ta obećanja", ali i izrazio sumnju u takvu mogućnost, ponovivši da će, ostvari li se to, "voditi cijelu Vladu na ručak".

Odgovorila mu je ministrica branitelja Jadranka Kosor, koja je, kao razlog kašnjenja s novim zakonom navela želju HDZ-a da, u suradnji s braniteljskim udrugama, donese "nadstranački zakon", koji će nadživjeti buduće promjene vlasti.

Upozorila je da su i stranke bivše koalicijske vlasti pred izbore 2.000 braniteljima obećavale poboljšanje statusa, "teško" čak 19 milijardi kuna.

Zdenko Haramija (HSS) ocijenio je da su tvrdnje o lošem odnosu bivše vlasti prema braniteljima neistinite, što, smatra, potvrđuje i podatak o 3,5 milijardi kuna potrošenih za braniteljska prava, a što je, kaže, bilo i iznad mogućnosti Hrvatske.

Pero Kovačević (HSP) još je jednom upozorio na, kako tvrdi, nezakonitosti u radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji, po Kovačeviću, invalidske mirovine isplaćuje osobama koje nisu na popisu HRVI. Riječ je o oko 5.000 osoba, koje pravo na mirovinu stječu po Zakonu o mirovinskom osiguranju djelatnih vojnih osoba, naveo je Kovačević, tražeći da poslovanje HZMO-a provjeri državna revizija.

Sjednica je nastavljena raspravom o Izvješću o sredstvima utrošenim za popis stanovništva, kućanstava i stanova za 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙