FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o alimentacijskom fondu

ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Hrvatski sabor sutra će 7. sjednicu nastavitiobjedinjenom raspravom o dva prijedloga o osnivanju državnog fonda zaprivremeno uzdržavanje djece, tzv. alimentacijskog fonda, koja su uproceduru uputili SDP i HSLS-ova zastupnica Đurđa Adlešić.
ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Hrvatski sabor sutra će 7. sjednicu nastaviti objedinjenom raspravom o dva prijedloga o osnivanju državnog fonda za privremeno uzdržavanje djece, tzv. alimentacijskog fonda, koja su u proceduru uputili SDP i HSLS-ova zastupnica Đurđa Adlešić.

Osnivanjem tog fonda predlagatelji žele riješiti pitanje neplaćanja uzdržavanja djece rastavljenih roditelja te izvanbračne djece. Iznose podatke da između 50 i 60 posto roditelja u Hrvatskoj, uglavnom majki, uopće ne prima alimentaciju za uzdržavanje djece iz razvedenih brakova i izvanbračnih zajednica.

Osnovni razlozi za neplaćanje alimentacije uglavnom se svode na dugotrajne i nedjelotvorne sudske postupke, nezaposlenost roditelja, ali i zbog toga što veliki dio roditelja, uglavnom očeva, namjerno izbjegava zapošljavanje, stalno mijenja radno mjesto ili mjesto boravka te tako izbjegava plaćati alimentaciju.

Po prijedlozima SDP-a i HSLS-a, država bi preko posebnog fonda isplaćivala alimentacijsku naknadu za djecu, a fond bi imao pravo potraživati novac od nesavjesnih roditelja ne samo obustavom plaća, nego i putem ovrhe.

Takve bi se naknade isplaćivale sve dok se ne uspostavi redovito isplaćivanje alimentacije.

Po prijedlogu Đurđe Adlešić, država bi za početno funkcioniranje fonda iz proračuna osigurala 195 milijuna kuna, a po SDP-ovu prijedlogu 150 milijuna.

Vlada nije podržala ni jedan od prijedloga uz obrazloženje da priprema svoj zakon o alimentacijskom fondu te izmjene obiteljskog zakona.

Sabor bi potom trebao raspraviti Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u prošloj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙