FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja- Hrvatska- za petak, 25. lipnja

ZAGREB, 25. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 25. lipnja - Dan državnosti.
ZAGREB, 25. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 25. lipnja - Dan državnosti.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić položit će vijenac kod križa u Aleji branitelja (8 sati) na zagrebačkom Mirogoju u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, koji se obilježava u znak sjećanja na 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverenosti i samostalnosti Hrvatske i Ustavnu odluku o tome. Tim odlukama potaknut je postupak razdruživanja od tadašnje SFRJ i postupak za međunarodno priznanje RH, pa je Hrvatski sabor 2001. odlučio da 25. lipnja bude nadnevak za Dan državnosti.

Vijence će kod križa u Aleji branitelja položiti i izaslanstvo Hrvatskog sabora u kojem su saborski predsjednik Vladimir Šeks te potpredsjednici Vesna Pusić, Luka Bebić i Mato Arlović, (8 sati).

U povodu Dana državnosti, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić će predvoditi svečanu euharistiju za Domovinu na kojoj će, u crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu, nazočiti i hrvatski predsjednik Mesić i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, (9 sati).

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader će u prigodi Dana državnosti položit vijenac na Oltar domovine (11,15 sati), a potom kod križa u Aleji branitelja na Mirogoju (11,30 sati) i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, (11,40 sati).

ZAGREB - Izaslanstvo Ministarstva obrane RH koje predvode ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić položit će vijence i zapaliti svijeće kod križa u Aleji branitelja na Mirogoju, (8,15 sati), a nakon toga će MORH-ovo izaslanstvo položiti vijence i upaliti svijeće i na zajedničkoj grobnici za neindentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, (8,30 sati). Odmah potom na Mirogoju i Krematoriju vijence će položiti i svijeće upaliti i izaslanstvo Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na čelu s ministricom i potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

VUKOVAR - Dan državnosti u Vukovaru će se obilježiti završetkom izobrazbe polaznika svih škola i učilišta za potrebe Oružanih snaga RH (14 sati), a na središnjoj će svečanosti biti promoviran VI naraštaj polaznika Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i VIII naraštaj pilota kadeta u vojarni u Vukovaru, (16,30 sati).

Promociji će nazočiti hrvatski predsjednik i Vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić, ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić, a nakon svečanosti predsjednik Mesić će dati izjavu za medije, (18 sati).

Na svečanosti se očekuje dolazak predsjednika Vlade Ive Sanadera i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa te ostalih ministara u Vladi RH.

Prije svečanosti, hrvatski će predsjednik položiti vijence na spomen obilježje masovne masovne grobnice Ovčara te dati izjavu za medije (15,40 sati) i posjetiti Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, (16,15 sati).

BJELOLASICA - Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata priređuje Peti memorijal "Sjećanje na Senku" kojeg će otvoriti pokroviteljica memorijala potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor ( Hrvatski olimpijskom centru na Bjelolasici,12,15 sati).

ZAGREB - Izložba fotografija iz Domovinskog rata "Slike rata", koju je priredio Vojni muzej MORH-a, bit će otvorena u Domu HDLU-a, (Trg žrtava fašizma b.b., 19,30 sati).

Dežurni urednici:

prijepodne/poslijepodne: Jasna Nahtigal-Lazarić

poslijepodne/navečer: Vesna Krbot-Nejašmić

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

(Hina) xbdj yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙