FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKI CESTOVNI PRIJEVOZNICI NAJAVLJUJU MIRNE PROSVJEDE

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Udruga Hrvatski cestovni prijevozniciizrazila je danas nezadovoljstvo nizom odredbi iz prijedloga novogzakona o prijevozu, te najavila da će, ako se njihovi zahtjevi neuvaže, za tjedan dana održati mirne prosvjede povorkama kamionima uviše hrvatskih gradova.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Udruga Hrvatski cestovni prijevoznici izrazila je danas nezadovoljstvo nizom odredbi iz prijedloga novog zakona o prijevozu, te najavila da će, ako se njihovi zahtjevi ne uvaže, za tjedan dana održati mirne prosvjede povorkama kamionima u više hrvatskih gradova.

Ako zahtjeve Udruge ne saslušaju resorni ministar Božidar Kalmeta i premijer Ivo Sanader i ako se ti zahtjevi na uvaže u idućih sedam dana počet će se organizirati mirni prosvjedi, povorke kamiona u više hrvatskih gradova bez ometanja turističke sezone, kazao je predsjednik Udruge Marijan Banelli na konferenciji za novinare.

Ako ni nakon toga njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, Banalli najavljuje da će se sazvati II opći sabor svih hrvatskih cestovnih prijevoznika i zatražiti mandat za organiziranje jačih oblika prosvjeda.

Banelli je izrazio i nezadovoljstvo pristupom resornog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka koje je iz izrade novog zakona o prijevozu, prvo eliminiralo prijevoznike, potom dozvolilo da njihov predstavnik bude u radnoj skupini, ali nije uvažilo prijevozničke zahtjeve.

Iznoseći primjedbe na prijedlog novog zakona iz Udruge ističu da su nezadovoljni što predstavnik prijevozničkih udruga nije uključen u Povjerenstvo za raspodjelu dozvola, kako je dosad bilo.

Nadalje ističu da prijedlog zakona diskriminira domaće u odnosu na strane prijevoznike, jer se predloženim člankom 19. dozvoljava da strani prijevoznici mogu obavljati prijevozničku djelatnost čim dođu u Hrvatsku, jer EU licenca vrijedi kod nas, dok naše licence ne vrijede u EU.

Također su nezadovoljni što se u prijedlogu zakona dopušta mogućnost kabotaže, odnosno da strani prijevoznik obavlja usluge prijevoza u domaćem prometu između gradova.

Nezadovoljni su i što bi bitna pitanja za obavljanje djelatnosti uređivao resorni ministar podzakonskim aktima, kao i predloženim kaznenim odredbama po kojima se za iste prekršaje kažnjavaju vozač, odgovorna osoba u tvrtki i sama tvrtka.

Udruga Hrvatski cestovni prijevoznici zahtjeva i da zakon o prijevozu ide u redovnu proceduru donošenja, te traže da se uskladi s interesima svih prijevoznika. U zakon treba uvesti specifičnosti koje štite status domaćih cestovnih prijevoznika, a koje nisu u koliziji sa propisima EU, ističu iz Udruge.

Zatražili su i da sve dozvole za prijevoz dijeli resorno Ministarstvo, te da u sastavu Povjerenstva za dodjelu dozvola budu isključivo prijevoznici.

Prijevoznici su nezadovoljni i netransparentnošću i nedosljednošću Ministarstva i HGK vezano i za davanje preciznih izvješća i podataka oko provedbe natječaja za dodjelu međunarodnih dozovola za prijevoz, te njihove raspodjele po prijevoznicima, istaknuo je Banelli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙