FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAGREB: SLETIO PRVI ZRAKOPLOV DISKONTNOG ZRAČNOG PRIJEVOZNIKA GERMANWINGS

ZAGREB, 26. lipnja 2004. (Hina) - Prvi zrakoplov na liniji Koeln -Zagreb njemačkog diskontnog zračnog prijevoznika Germanwings sletio jedanas poslijepodne u zagrebačku zračnu luku.
ZAGREB, 26. lipnja 2004. (Hina) - Prvi zrakoplov na liniji Koeln - Zagreb njemačkog diskontnog zračnog prijevoznika Germanwings sletio je danas poslijepodne u zagrebačku zračnu luku.

Do kraja godine, kazali su predstavnici Germanwingsa, s hrvatskih odredišta Zagreba i Splita tvrtka misli prevesti oko 10 tisuća putnika i uprihoditi između 60 i 100 tisuća eura.

Taj zrakoplov prvi je od neke diskontne zračne kompanije koji je sletio u zagrebačku zračnu luku, a dva vatrogasna vozila napravili su pomoću vodenih topova iznad njega vodeni luk dobrodošlice, kako je to uobičajeno kada zrakoplov pri put slijeće u neku zračnu luku.

Karta od Koelna do Zagreba stajat će oko 19 eura u jednom smjeru, a Germanwings će letjeti tri puta tjedno. Od 26. srpnja počinju letjeti i do Splita, kazano je.

Direktor zagrebačke zračne luke Boško Matković kazao je da je to početak dugoročne suradnje s Germanwingsom, ali ne i jedine suradnje na području diskontnih prijevoznika. Cilj je takve suradnje izboriti bolju poziciju za zagrebačku zračnu luku kao regionalnog raskrižja zračnih puteva te ispuniti poslovna očekivanja u vezi izgradnje nove zgrade terminala u budućnosti.

Matković je najavio da bi Hrvatska uskoro mogla potpisati ugovor o zračnom prometu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime bi se otvorio put za uspostavljanje linije Zagreb - Dubai, te prodor na bliskoistočno tržište. Očekuje se da bi za tjedan dana mogao stići odgovor hoće li se potpisati taj ugovor, kazao je.

Germanwings, s kojom su pregovori trajali dva i pol mjeseca, zrakoplovna je kompanija u 100-postotnom vlasništvu grupe Eurowings Luftverkehrs u sklopu koje 49 posto udjela drži njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa. Leti na 34 europske rute i ima 13 zrakoplova kojima je prošle godine prevezeno 2,4 milijuna putnika.

Glasnogovornik Germanwingsa Andreas Engel naglasio je da je to veliki dan za tu tvrtku, jer prvi put dolaze u zagrebačku zračnu luku, a izrazio je nadu da će na toj poziciji ostati i nakon nekoliko godina. Hrvatska je jako tržište s visokom penetracijom Interneta, pojasnio je razloge dolaska Engel.

Engel je kazao da niske cijene postižu zahvaljujući prodaji karata isključivo preko Interneta, te boljoj iskoristivosti zrakoplova. Germanwings proda oko 94 posto svojih karata preko Interneta, a prosječno se njihov zrakoplov zadržava u zračnoj luci 20 do 30 minuta, pa je tako danas zrakoplov koji je dovezao oko 120 putnika iz Koelna, mahom mlađih, odmah potom odletio za London.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙