FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠENA REGIONALNA KONFERENCIJA O ZRAČNOM PROMETU JUGOISTOČNE EUROPE

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Ministri prometa zemalja jugoistočneEurope poticat će i promovirati regionalnu suradnju između zračnihluka, zračnih prijevoznika i zrakoplovnih uprava, a uskoro ćepotpisati memorandum o razumijevanju kojim će se utvrditi posebnapodručja povećanja regionalne suradnje, najvažniji je od nizazaključaka danas završene dvodnevne regionalne konferencije o zračnomprometu jugoistočne Europe održane u Zagrebu.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Ministri prometa zemalja jugoistočne Europe poticat će i promovirati regionalnu suradnju između zračnih luka, zračnih prijevoznika i zrakoplovnih uprava, a uskoro će potpisati memorandum o razumijevanju kojim će se utvrditi posebna područja povećanja regionalne suradnje, najvažniji je od niza zaključaka danas završene dvodnevne regionalne konferencije o zračnom prometu jugoistočne Europe održane u Zagrebu.

Državni tajnik za promet Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Dražen Breglec ocijenio je konferenciju uspješnom. Konferencija je dokaz da zrakoplovne vlasti EU uvažavaju hrvatske zrakoplovne vlasti, a na njoj je potvrđena spremnost na suradnju zračnih luka i operatora u jugoistočnoj Europi, naglasio je.

Breglec je kazao da su na konferenciji hrvatske zrakoplovne vlasti potvrdile spremnost za daljnje otvaranje hrvatskog zrakoplovnog tržišta premu EU i konkurentskim zrakoplovnim tvrtkama. Dodao je da je Hrvatska izrazila spremnost za otpočinjanje pregovora s EU oko "ugovora o otvorenom nebu" (Open sky agreement). Riječ je o okviru koji bi trebao regulirati zračni promet između EU i Hrvatske do trenutka dok Hrvatske ne postane dio EU. Napomenuo je da su na marginama konferencije održali nekoliko razgovora o tome i da će ključni element za njihovo otpočinjanje biti mandat koji treba dati Europska komisija svojim pregovaračima za otvaranje procesa pregovora s Hrvatskom.

Jedan od zaključaka konferencije je i da će Međunarodna skupština operatora zračnih luka Europe svim zračnim lukama regije omogućiti korištenje regionalnih studija i gospodarskih modela kako bi pomogla u planiranju i financiranju nove infrastrukture.

Zaključeno je i da će Europska konferencija civilnog zrakoplovstva pojačati svoj program integracija i pomoći sa naglaskom na svoje države članice u regiji.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici 13 zemalja, kao i međunarodnih organizacija iz zračnog prometa, te 14 zračnih prijevoznika iz regije jugoistočne Europe i zračnih luka Zagreba, Zadra, Splita, Pule, Osijeka, Maribora, Beča, Sofije, Bukurešta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙