FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ZAGREBU POČELA KONFERENCIJA O ZRAČNOM PROMETU U JUGOISTOČNOJ EUROPI

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Uz sudjelovanje predstavnika 13zemalja, međunarodnih organizacija zračnog prometa, te zračnihprijevoznika u Zagrebu je danas s dvodnevnim radom počela međunarodnakonferencija o zračnom prometu u Jugoistočnoj Europi koju suorganizirale Europska konferencija civilnog zrakoplovstva (ECAC),Europsko udruženje zračnih prijevoznika (AEA) i Europsko udruženjezračnih luka (ACI-Europe).
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Uz sudjelovanje predstavnika 13 zemalja, međunarodnih organizacija zračnog prometa, te zračnih prijevoznika u Zagrebu je danas s dvodnevnim radom počela međunarodna konferencija o zračnom prometu u Jugoistočnoj Europi koju su organizirale Europska konferencija civilnog zrakoplovstva (ECAC), Europsko udruženje zračnih prijevoznika (AEA) i Europsko udruženje zračnih luka (ACI-Europe).

Otvarajući konferenciju, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta kazao je da su među prioritetima u gospodarskom razvoju Hrvatske veliki infrastrukturni projekti u svim granama prometa radi povezivanja sa susjedima. Model "jedinstvenog tržišta zračnog prometa" koji je osnova zajedničkog zrakoplovnog područja, a uz EU, obuhvatilo bi i zemlje naše regije, dobra je opcija za rješavanje zrakoplovnih odnosa s brojnim zemljama, istaknuo je Kalmeta. Dodao je da bi stvaranje tog područja omogućilo djelotvorniju suradnju u području sigurnosti i zaštite i dalo zračnom prometu težinu u političkom i ekonomskom smislu. Kao turistička zemlja, svjesni smo da viđenje javnosti o sigurnosti zračnog prometa ima direktan utjecaj na sam porast turizma, kazao je Kalmeta.

Europske zračne kompanije su, od 11. rujna 2001., u povećane troškove sigurnosti i osiguranja utrošili 800 milijuna eura, dok su premije osiguranja porasle više od 300 posto.

Glavni tajnik AEA-e Ulrich Schulte-Strathaus ustvrdio je da se ovom konferencijom želi postaviti vremenski okvir u kojem zrakoplovna industrija jugoistočne Europe mora ostvariti neke ciljeve, poput redizajniranja zračne flote i postizanja boljih konkurentskih mjesta u Europi.

Predsjednik ACI-Europe Johne Burke ustvrdio je da su zračne luke "srce" zrakoplovne industrije i da su ključni za njezin održivi razvoj. No, u tom segmentu nedostaje ulaganja u infrastrukturu za putnike, a za povećanje kapaciteta zračnih luka potrebno je dugoročno planiranje, kazao je Burke, napomenuvši da će se u idućih 10 godina uložiti oko 80 milijardi eura u europske zračne luke.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju predstavnici 13 zemalja, kao i međunarodnih organizacija iz zračnog prometa, te 14 zračnih prijevoznika iz regije jugoistočne Europe i zračnih luka Zagreba, Zadra, Splita, Pule, Osijeka, Maribora, Beča, Sofije, Bukurešta. Oni će, između ostalog, raspravljati o razvoju modernih infrastruktura za usluge zračnog prometa, razvoju zračnog prometa u balkanskoj regiji, kao i o predstojećim izazovima za regulatore zračnih propisa u liberalizaciji zračnog prostora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙