FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: predstavljen prijedlog regionalnog odlagališta otpada

VARAŽDIN, 1. srpnja 2004. (Hina) - Predstavnici "Kamenoloma Očura"danas su u Varaždinu održali prezentaciju prijedloga regionalnogodlagališta otpada u Očuri.
VARAŽDIN, 1. srpnja 2004. (Hina) - Predstavnici "Kamenoloma Očura" danas su u Varaždinu održali prezentaciju prijedloga regionalnog odlagališta otpada u Očuri.

Lokaciju su predložili Varaždinska županija i poduzeće IGM kao investitor, u čijem se sastavu nalazi i "Kamenolom".

Kamenolom u Očuri je najpovoljnija lokacija za odlagalište otpada zbog svoje udaljenosti od stambenih objekata, povišenog položaja, dobre prometne povezanosti i postojanja potrebne infrastrukture, rekao je predstavnik "Kamenoloma Očura" Siniša Košćak. U Očuri bi se otpad za potrebe Varaždinske, Međimurske, Krapinsko - zagorske i Međimurske županije mogao skladištiti tridesetak godina. U IGM-u ističu i da se na toj lokaciji neće deponirati opasni, odnosno radioaktivni, infektivni i biološki otpad te nerazgradivi kemijski spojevi i plinovi.

Mještani Očure, pak, protive se takvom rješenju, zbog utjecaja odlagališta na okolinu i zdravlje. U IGM-u tvrde da nemaju razloga za zabrinutost, jer će utjecaj ispušnih plinova iz kamiona koji će dovoziti otpad te onih koji će se kretati krugom odlagališta biti zanemariv. Što se tiče neugodnih mirisa iz otpada, oni će se ukloniti tako što će otvorena površina odlagališta biti što manja, odlagalište će se otplinjavati, a procjedne vode skupljati.

IGM je, rekao je predsjednik Uprave "Kamenoloma Očura" Michaela Renza, u razne studije dosad utrošio oko 400.000 kuna, a ukupna investicija, ako bude odobrena, bit će vrijedna oko pet milijuna eura.

U Varaždinskoj županij ne postoji nijedno legalno i na propisan način uređeno odlagalište otpada, a ima više od stotinu divljih odlagališta. Otpad se trenutno vozi na odlagalište u Knegincu Gornjem, no i to će trajati samo do proljeća iduće godine. O stvarnim količina otpada na županijskom području nema točnih podataka, a prema izvješću o postupanju s otpadom u Varaždinskoj županiji 2000., u gradovima na području županije prikupljeno je više od 39.000 tona otpada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙