FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP traži odgodu uredbe o plaćanju naknade za emisiju štetnih plinova

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Velike tvrtke okupljene u Hrvatskojudruzi poslodavaca (HUP) traže odgodu primjene Uredbe koja određujeplaćanje naknade za ispuštanje štetnih plinova u okoliš, doznaje se izHUP-a.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Velike tvrtke okupljene u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) traže odgodu primjene Uredbe koja određuje plaćanje naknade za ispuštanje štetnih plinova u okoliš, doznaje se iz HUP-a.

Tvrtke traže odgodu Uredbe Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po kojoj od 1. lipnja ove godine industrijski pogoni moraju plaćati naknade za emisije štetnih plinova sumpornog dioksida (SO2) i dušikova dioksida (NO2) u okoliš u iznosu od 192 kune po toni. (Naknada za ugljični dioksid (CO2) odgođena je za kraj godine.). Također, poduzeća traže zaustavljanje donošenja svih uredaba koje proizlaze iz Zakona o fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok se ne obave izmjene i dopune Zakona.

Zahtjev za odgodom, dok se ne donesu izmjene i dopune Zakona o Fondu, istaknut je na sastanku vodećih hrvatskih tvrtki (INA, HEP, Dalmacijacement, Našicecement, Holcim, Pliva Hrvatska, Podravka, Gavrilović i dr.) održanom u HUP-u.

Zakon, smatraju ove tvrtke, ostavlja mogućnost uvođenja drugih naknada uz već propisane, posebice stoga što, kako kažu, naknade koje su predviđene Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nisu obveza Republike Hrvatske iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju niti su one uobičajena europska praksa.

Uz to, tvrtke ističu da ne mogu predvidjeti koje će sve naknade zakonodavac uvesti, pa ni koliko će te naknade utjecati na ukupno financijsko poslovanje tvrtke. Također, smatraju da će uvođenje predloženih naknada znatno utjecati na konkurentnost hrvatskog gospodarstva na domaćem i stranom tržištu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspostavljen je na temelju zakona koji je Hrvatski sabor donio u lipnju prošle godine. Djelatnost Fonda obuhvaća poslove financiranja, pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u području očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unaprjeđivanja okoliša i u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙