FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

E. Zuroff: u Hrvatskoj postoje dvije neprocesuirane osobe za ratne zločine iz Drugog svjetskog rata

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina)
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina)

Izvršni direktor Centra Simon Wisenthal Efraim Zuroff izjavio je danas da postoje još tisuće neprocesuiranih osoba koje su u Drugom svjetskom ratu u službi nacističke Njemačke progonile Židove i druge, a da su u Hrvatskoj dvije.

Zuroff je to rekao na konferenciji za novinare u udruzi Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) koji s Centrom Simon Wisenthal od danas u Hrvatskoj pokreće projekt "Operacija posljednja šansa".

"U Hrvatskoj postoje dvije osobe koje se sumnjiči za ratni zločin u Drugom svjetskom ratu. Jedna je 91-godišnji Milivoj Ašner, bivši ustaški dužnosnik u Požegi", rekao je Zuroff dok drugo ime novinarima nije želio otkriti.

Naveo je da je prikupljene podatke koji terete Ašnera i čitavi spis o njemu danas proslijedio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Novinarima je podijeljen materijal u kojem se uz ostalo navodi da je Ašner zarobljen na Bleiburgu i da je pobjegao iz zarobljeničkog logora. Također se navodi da je po podacima Hrvatskog državnog arhiva iz 1985. Ašner, kao Židov, na popisu žrtava fašističkog terora.

Centar tvrdi da je time od zločinca promoviran u žrtvu.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Petar Pulišelić potvrdio je danas Hini da je Zuroff spis o Ašneru osobno donio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Naveo je da spis ima oko 40-ak stranica da su ga uspjeli samo površno pregledati.

Uz ostalo u njemu se navodi da je "Ašnera 15. svibnja 1941. Hrvatski ustaški stan imenovao upraviteljem Predstojništva gradskog redarstva u Požegi, a da je već sljedećeg dana sudjelovao u odluci Ustaškog stana u Požegi o uvođenju mjera protiv Židova, Srba, Roma".

Spis će se proučiti i najvjetrojatnije će biti zatražena pomoć policije nakon čega će se odlučiti postoji li osnova za kazneni progon, rekao je Pulišelić dodajući kako pretpostavlja da će predmet biti u nadležnosti tužiteljstva u Požegi u kojoj Ašner živi.

Ašner je rođen 1913. završio je pravo, a prije Drugog svjetskog rata surađivao je u listu Hrvatska straža, bliskom ustaškom pokretu, u kojem su, kako stoji u Zuroffovom spisu objavljivani antisemitski sadržaji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙