FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i zadarska Tankerska plovidba potpisali su danas ugovor o potpori za gradnju tankera vrijednog 51 milijun američkih dolara, a gradnju će država poduprijeti sa 5,1 milijuna dolara u okviru programa gradnje brodova za hrvatske brodare u hrvatskim brodogradilištima. Ugovor su danas u Ministarstvu potpisali državni tajnik za more Branko Bačić i predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ive Mustać. Bačić je kazao da se ugovorom Tankerska plovidba obvezala da će zaštiti hrvatske interese, odnosno da će u gradnju uključiti hrvatske proizvođače brodske opreme, upisati novogradnju u hrvatski upisnik brodova te zaposliti hrvatske pomorce na svojim brodovima.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez neće pristati na otkupnu cijenu pšenice manju od 1,10 kuna po kilogramu za pšenicu standarde kvalitete, istaknuo predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Upravnog odbora. Hrvatski seljački savez također traži da troškove otkupa plaćaju otkupljivači, kao i da poticaji za pšenicu budu 1.650 kuna po hektaru, kao što je bilo u vrijeme sjetve. Ako se do žetve ne ispune njihovi zahtjevi, Grivičić je kazao da će iskoristiti sve raspoložive demokratske metode među kojima su i prosvjedi. No, o tome je, dodaje, još rano govoriti.

ĐAKOVO - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje traži da otkupna cijena ovogodišnje pšenice bude 1,10 kuna po kilogramu i ni lipu manje, ali uz uvjet da se poticaji sa 1.250 vrate na 1.650 kuna po hektaru, izjavio je danas predsjednik Zajednice Antun Laslo. Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje smatra da je najrealnija cijena ovogodišnje pšenice 1,20 kuna po kilogramu, no, imajući obzira i prema potrošačima, stava je da bi cijena trebala biti 1,10 kuna, rekao je Laslo na konferenciji za novinare u Satnici Đakovačkoj. Laslo je kazao da Zajednica udruga nije za prosvjede nego za kompromis, čak i na snošenje dijela troškova, no, uz uvjet da cijena pšenice nikako ne bude manja od 1,10 kuna.

ZAGREB - Predsjednik Konfederacije hrvatske industrije i poduzetnika Ivan Paradžik upozorio je danas da se krajem prošle godine, prvi put od 1999. godine, nelikvidnost ponovno pojavila kao gorući problem u poslovanju hrvatskih poduzetnika. Kako bi se poduzetnicima omogućilo normalno poslovanje od Vlade se očekuje hitno rješavanje ovog problema, koji se u Hrvatskoj očito javlja pri svakoj smjeni vlasti, kazao je Paradžik na konferenciji za novinare. Paradžik je ujedno apelirao na Vladu da se Konfederacija "hitno primi u Gospodarsko-socijalno vijeće, kako bi mogli meritorno i argumentirano raspravljati o svim problemima kroz konstruktivnu suradnju".

ZAGREB - Udruga radničkih sindikata Hrvatske oštro je danas osudila odluku Hrvatske odvjetničke komore o višestrukom povećanju cijena odvjetničkih usluga i predlaže donošenje zakona kojim će biti regulirani visina i način obračuna odvjetničkih tarifa po uzoru na zemlje Europske unije. Javnim prosvjedima zbog povećanja odvjetničke tarife sa 40 na 500 kuna pridružila se danas i Matica umirovljenika Hrvatske. Predsjednik Matica umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer založio se na konferenciji za novinare da odvjetničke tarife, umjesto Odvjetničke komore, određuju Vlada ili Hrvatski sabor prema materijalnim mogućnostima stanovništva.

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija pokrenuo je danas potpisivanje peticije kojom od Vlade traže da se preostale dionice Hrvatskih telekomunikacija ne prodaju Deutsche telekomu koji je već suvlasnik Hrvatskih telekomunikacija, već da se prodaju hrvatskim građanima. Predsjednik sindikata Jadranko Vehar rekao je novinarima da bi 35 posto dionica Hrvatskih telekomunikacija trebalo povoljno prodati građanima koji su godinama svojim materijalnim sredstvima ulagali u razvoj Hrvatskih telekomunikacija, kao i onima koji nisu sudjelovali u privatizaciji poduzeća, a posebno državnim službenicima, vojnicima, policajcima, te zdravstvenim i prosvjetnim djelatnicima. Također bi dionice Hrvatskih telekomunikacija bile namijenjene umirovljenicima kao povrat duga, smatra Vehar.

OSIJEK - Voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Indira Konjhodžić izjavila je danas u Osijeku kako Banka izrađuje novu strategiju suradnje s Hrvatskom, koja će pokrivati razdoblje od 2005-2008. godine, te da Banka želi pomoći Hrvatskoj u razvoju i njenoj perspektivi priključivanja EU. Želja je Svjetske banke da tijekom izrade strategije uključi i mišljenja predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, te civilnoga društva o koracima koji su potrebni za povećanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj, kazala je Konjhodžić nakon zatvorenog sastanka s predstavnicima Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

ZAGREB - U petoj i petnaestoj zagrebačkoj prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji te u prvoj, drugoj, trećoj i sedmoj općoj gimnaziji već su jučer, prvog dana prijava u srednje škole, sva mjesta popunjena, izjavio je danas pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Martin Oršolić. Oršolić slab odaziv učenika u obrtničkim školama, objašnjava nedovoljnim promidžbenim angažmanom gospodarskih subjekata, primjerice Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore, koje bi trebale stipendijama i ugovorima poticati upisivanje u deficitarna zanimanja. Dokumenti se predaju još danas, a ima 61.555 mjesta u 2.138 razrednih odjeljenja u srednjim školama na području Hrvatske.

ZAGREB - Pedeset prvi Pula film festival, na kojemu će se za nagrade natjecati devet hrvatskih filmova, održat će se od 16. do 24. srpnja u Puli, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Društvu hrvatskih filmskih djelatnika. U natjecateljskom programu naći će se filmovi "Sto minuta slave" Dalibora Matanića, "Družba Isusova" Silvija Petranovića, "Jeruzalemski sindrom" Jakova i Dominika Sedlara, "Ta divna splitska noć" Arsena Antuna Ostojića, "Seks, piće i krvoproliće" Antonija Nuića, Zvonimira Jurića i Borisa T. Matića, "Doktor ludosti" Fadila Hadžića, "Slučajna suputnica" Srećka Jurdane, "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka i "Oprosti za kung fu" Ognjena Sviličića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙