FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR U 2003. ODOBRIO 3,87 MILIJARDI KUNA KREDITA

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - HBOR U 2003. ODOBRIO 3,87 MILIJARDIKUNA KREDITA
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - HBOR U 2003. ODOBRIO 3,87 MILIJARDI KUNA KREDITA

HINA - Financijski servis

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u 2003. godini poslovala je uspješno, odobrivši više od 3,87 milijardi kuna kredita, te više od 1,9 milijardi kuna garancije, izvijestio je danas predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Dobit HBOR-a u 2003. iznosila je 166,7 milijuna kuna, a bilanca je povećana 22,9 posto u odnosu na godinu prije, na 10,33 milijarde kuna, rekao je Kovačev, pojašnjavajući da je rastu najviše doprinijelo povećanje kreditne aktivnosti za 30,4 posto.

Podsjetio je da je tijekom 2003. HBOR snizio kamatne stope u svojim programima na prosječnih 1,5 postotnih poena, pa su se one kretale u rasponu od 2 do 7 posto.

Kovačev naglašava da su pozitivni trendovi u poslovanju HBOR-a nastavljeni i u prvih pet mjeseci ove godine.

Od početka godine do kraja svibnja HBOR je u program kreditiranja pripreme roba za izvoz i izvoz roba odobrio 405,3 milijuna kuna kredita, što je čak 440 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Kroz program kreditiranja financijskog restrukturiranja gospodarskih subjekata odobreno je 260,9 milijuna kuna ili 26,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U programu kreditiranja potpore turističkom sektoru, izvijestio je Kovačev, u pet mjeseci ove godine odobreno je ukupno 168 milijuna kuna, što je 260 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U programu osiguranja izvoza, koji uključuje policu osiguranja od političkih i komercijalnih rizika, do kraja svibnja osiguran je izvozni promet u vrijednosti od 133,3 milijuna kuna, što je 63 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Isplaćeno je i devet odšteta izvoznicima, u vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Te su odštete, kako je objasnio Kovačev, isplaćene izvoznicima zbog stečajeva uvoznih poduzeća s kojima su radili, ponajprije u Italiji i Njemačkoj. To nije bio dodatni trošak HBOR-u, jer su te odštete kompenzirane sredstvima iz kamatnog fonda i premija osiguranja.

Govoreći o planovima za naredno razdoblje, Kovačev je izvijestio da su u pripremi novi programi kreditiranja poljoprivrednog sektora, odnosno financijske potpore realizaciji triju programa koje je Vlada prihvatila početkom lipnja. To su programi podizanja novih nasada vinograda, voćnjaka i maslina.

Također, kaže Kovačev, HBOR priprema provedbu programa razvitka govedarske proizvodnje, a sudjelovat će i u realizaciji programa razvoja poduzetničkih zona. Isto tako, u pripremi je program uvođenja osiguranja kredita za pripremu izvoza. Osiguranje je namijenjeno poticanju kvalitetnih i brzo rastućih izvoznika koji su suočeni s nedostatkom obrtnog kapitala, a postojeće mogućnosti osiguranja ne zadovoljavaju uvjete dobivanja kredita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙