FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Interventne službe traže da se njihov rad uredi nizom zakona

KARLOVAC, 16. lipnja 2004. (Hina) - Udruga profesionalnih vatrogasacaHrvatske (UPVH) traži od Vlade da u redovitu proceduru uputi nacrtzakona o vatrogastvu, koji je na prijedlog MUP-a izradila posebnaradna skupina, a nacrt su već podržali vatrogasci profesionalci idobrovoljci, glavni je zaključak današnje sjednice Predsjedništva UPVHu Karlovcu.
KARLOVAC, 16. lipnja 2004. (Hina) - Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) traži od Vlade da u redovitu proceduru uputi nacrt zakona o vatrogastvu, koji je na prijedlog MUP-a izradila posebna radna skupina, a nacrt su već podržali vatrogasci profesionalci i dobrovoljci, glavni je zaključak današnje sjednice Predsjedništva UPVH u Karlovcu.

Osim vatrogasnog rada, na današnjoj su sjednici istaknute važnosti gorske službe spašavanja i hitne medicinske pomoći.

Odbor profesionalnih vatrogasaca, u sklopu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, najavio je za rujan osnivanje koordinacije sindikata vatrogasaca mediteranskih zemalja, te zajedničko potpisivanje sporazuma o stručnoj suradnji.

UPVH se u svom zahtjevu Vladi poziva na njezine zaključke od 5. veljače ove godine, kada je zadužila MUP da pripremi nacrt zakonskih prijedloga za tri zakona - nacrt zakona o zaštiti i spašavanju, kojemu je svrha urediti koordinaciju i upravljanje svim hitnim službama u RH, zatim nacrt zakona o vatrogastvu i nacrt zakona o civilnoj zaštiti.

Predsjednik UPVH Goran Franković, koji je bio član radne skupine za izradu zakona, ustvrdio je da je nacrt zakona o vatrogastvu predan MUP-u 20. travnja i, kako je rekao, "neprihvatljivo je da od tada stoji u nečijoj ladici".

Pročelnik Gorske službe spašavanja Hrvatske Vinko Prizmić kritizirao je daljnje odugovlačenje da se zakonski uredi sustav zaštite i spašavanja, jer stradavanje na nepristupačnim mjestima ne samo da nije precizirano, već nije ni spomenuto ni u jednom postojećem zakonu u RH, a zakon se "donosi" već više od deset godina.

Primjerice, Italija tu problematiku ima reguliranu sa šest zakona, devet uredaba i 53 regionalna zakona, tvrdi Prizmić. "Ne možemo pustiti da ljudi umru nad nekom provalijom kako bi dokazali da odnosi nisu uređeni, pa u vrlo dramatičnim i teškim okolnostima mi spasimo i četiristotinjak osoba godišnje, a sve samo na osnovi dogovora, privatne inicijative, dojave i slično", rekao je Prizmić.

Voditeljica karlovačke Hitne medicinske pomoći Maja Grba Bujević rekla je da se u nacrtu zakona o zaštiti i spašavanju gotovo ni ne spominje hitna medicinska pomoć, a jasno je da je uloga te pomoći vrlo važna. Štoviše, Hrvatska udruga djelatnika Hitne medicinske pomoći dala je svoje primjedbe, no nikada im ni od Vlade, ni od nadležnih ministarstava nikakav odgovor nije stigao. Za nju je neprihvatljivo da u Hrvatskoj nema sustavnog provođenja zajedničkih vježbi interventnih službi, a, primjerice, Slovenija će 16. listopada odražati masovnu vježbu na primjeru nesreće u potresu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙