FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - U Hrvatskoj nema kravljeg ludila, izvijestio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Dodao je kako po svim dosadašnjim istraživanjima i na osnovu svih testova koji su napravljeni u Hrvatskoj, nije utvrđen niti jedan slučaj bolesti na bilo kojem uzorku životinje, odnosno kravi ili govedu. To znači, kazao je ministar, da je Hrvatska još uvijek zemlja slobodna od BSE-a (spongiformna encefalopatija-BSE). Istaknuo je kako Hrvatska ima učinkovit sustav kontrole BSA koji je sukladan kontroli ove bolesti u svim zemljama Europske unije.

OSIJEK - Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević najavio je moguće prosvjede ako seljaci ne dobiju više od jedne kune za kilogram pšenice, kako je rekao, okvirno oko 1,20 kuna. Kako je rekao Zdravčević u Županijskoj gospodarskoj komori, otkupljivači predlažu cijenu od 85 lipa, a onda je prodaju znatno skuplje, zbog čega poskupljuju brašno i kruh. "Prošle godine su pšenicu otkupili po 88 lipa, a mjesec dana poslije prodavali je po 1,30 kuna", rekao je Zdravčević.

ZAGREB - Članovi Vladina Vijeća za poljoprivrednu politiku danas razgovarali o mjerama i razvojnim ciljevima poljoprivredne politike od 2004. do 2007. godine, koje je izradilo Ministrstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Rečeno je kako je potrebno poljoprivredu i proizvodnju hrane pripremiti za ulazak u Europsku uniju te smanjiti uvoz jačanjem domaće proizvodnje. Cilj je izvozno orijentirana domaća proizvodnja, a više će se potica radno intenzivna poljoprivredna proizvodnja (voćarstvo, povrtlarstvo, maslinarstvo), jer se tu ostvaruju veći prihodi nego u proizvodnji žitarica. Članovi Vijeća rekli su da je naš prioritet, s obzirom na mogućnosti, ekološka poljoprivredna proizvodnja, te se zauzeli za osnivanje agro banke.

ZAGREB - Vlada je danas predložila da, dok Sabor ne utvrdi popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, dužnosnici mogu biti članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima u državnom ili pretežito državnom vlasništvu, ali bez prava na ikakve naknade, osim putnih troškova. "U javnosti se pokušava stvoriti slika da su Vladina imenovanja dužnosnika protuzakonita, da moraju podnijeti ostavke, biti novčano kažnjeni, no Vlada ne tumači tako zakon," izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o sprječavnju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Rekao je da Vlada ne može prihvatiti tumačenje da bi sva trgovačka društva u državnom vlasništvu trebala ostati bez nadzornih odbora i skupština.

ZAGREB - Nedopustivim sukobom interesa, HSP-ovac Slaven Letica danas je u Hrvatskom saboru ocijenio 'obranu' doktorata Saše Mesić, kćeri predsjednika države, pred mentorom Esadom Prohićem, Mesićevim savjetnikom. Zakon o sprječavanju sukoba interesa neće imati smisla sve dok se ne onemoguće takvi slučajevi, rekao je Letica u raspravi o izmjenama tog Zakona. Damir Kajin (IDS) zauzeo se da se sukobom interesa definiraju slučajevi kada na javnim natječajima poslove za državu dobivaju tvrtke u kojima dužnosnici imaju dionice. SDP-ovac Josip Leko kazao je da zakon više skriva nego omogućava sprječavanje sukoba interesa, jer, kako kaže, ne određuje kakav je to slučaj kada dužnosnik iskoristi svoj utjecaj da bi, na štetu javnog interesa, nekoga doveo u povoljniji položaj.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražio je danas ukinuće prava na zastupnički paušal, zastupničke mirovine, a protivi se i prijedlogu da zastupnici dobiju pravo na invalidsku mirovinu za slučaj profesionalne nesposobnosti po posebnim pogodnostima. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever na konferenciji za novinare izjavio je kako se u prijedlogu zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru ističe odredba da se zastupnicima, nakon isteka mandata, smanjuje rok na uživanje pune zastupničke plaće sa šest na tri mjeseca, no da se istodobno "bez velike buke, nastoji provući odredba po kojoj bi zastupnici imali pravo na invalidske mirovine po posebnim pogodnostima".

ZAGREB - U Republici Hrvatskoj godišnje se proizvede 200 do 300 tisuća tona opasnog industrijskog otpada, procjena je ravnatelja Agencije za posebni otpad Damira Subašića iznesena na današnjem stručnom skupu "Gospodarenje industrijskim otpadom". Subašić tvrdi da službeni podatak o 60 tisuća tona takva otpada godišnje nije točan. Po njegovim riječima veliki je problem zbrinjavanje opasnog industrijskog otpada, koje je dodatno otežano zaustavljanjem rada spalionice PUTO nakon požara u tom pogonu. Drži da je jedino primjereno rješenje za takav otpad njegov izvoz. Uz problem obrade, Subašić je istaknuo i poteškoće u odlaganju otpada i to prvenstveno zbog toga što Hrvatska nema nijedno odlagalište opasnog otpada.

ZAGREB - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare-Ožbolt potvrdila je danas da bi jedan od utemeljitelja DC-a Hrvoje Šarinić mogao biti kandidat te stranke na predstojećim predsjedničkim izborima. Navela je da je Šarinić obnašao odgovorne dužnosti u uspostavi suverene hrvatske države, da pripada umjerenoj, građanskoj opciji političkog centra. O eventalnoj kandidaturi, nakon što bi je Šarinić prihvatio, odlučio bi najesen Glavni odbor DC-a, rekla je Škare-Ožbolt na stranačkoj konferenciji za novinare.

ZAGREB - Svih 177 kilometara novih dionica na autocesti Zagreb - Split, od Bosiljeva do Dugopolja, bit će puštene u promet prema planu, odnosno 30. lipnja ove godine, a jedino bi se u najgoroj varijanti kroz lički dio autoceste moglo dogoditi da se u dužini od 2,5 do sedam kilometara vozi u dvije umjesto četiri kolničke trake, najavljuju iz Hrvatskih autocesta (HAC). Cestarina od Zagreba do Dugopolja, ako Vlada prihvati prijedlog koji su Hrvatske autoceste uputile Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, za osobne bi automobile iznosila 136 kuna.

ZAGREB - Dom Holding, Proficio i SN Holding prodali su većinski vlasnički udio u tvrtkama Dioki i Kemikalija za 18,9 milijuna eura, objavili su danas iz Dom Holdinga. Naime, sredinom svibnja s članicama grupe Hypo Alpe Adria Banke potpisani su predugovori o prodaji većinskog vlasničkog udjela u Diokiju i Kemikaliji, a nakon što je jučer s kupcima utvrđeno da su svi ugovoreni uvjeti ispunjeni, glavni su ugovori stupili na snagu. Prodavatelji će, temeljem toga, naplatiti ukupnu prodajnu cijenu od 18,9 milijuna eura, od čega će Dom Holdingu pripasti 47,29 posto, Proficiju 31,95 posto te SN Holdingu 20,76 posto.

ZAGREB - Crkve reformacijske baštine usprotivile su se danas održavanju parade homoseksualaca "Gay Pride", najavljene za 19. lipnja u Zagrebu, smatrajući da se time javno promiče takav oblik nemoralnosti. Homoseksulizam je opasnost za moralne vrijednosti hrvatskog naroda i društva u cjelini, rečeno je na konferenciji za novinare u Crkvi cjelovitog evanđelja u Zagrebu.

RIJEKA - Izložba novijih radova akademika Dušana Džamonje, na kojoj su predstavljeni crteži velikih formata i nove sklupture, nazvane Portali, otvorena je danas na dvije lokacije u Rijeci, prostoru Državnog arhiva Rijeka i Trsatskoj gradini. Crteži su izvedeni u tehnici tuša i sepije a nove skulpture karakteriziraju ravne plohe i pravi kutevi, koje asociraju na Propileje (grč. - predvorje, ulaz na Akropolu u Ateni) , istaknula je autorica kataloga Ljiljana Domić, na otvaranju dijela izložbe postavljenom u Državnom arhivu Rijeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙