FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski Sabor u petak o pravnim aspektima haaških optužnica

ZAGREB,29. lipnja(Hina) - Hrvatski sabor će u petak, 2. srpnjaraspravljati o pravnim aspketima haaških optužnica, najavio je danaspredsjednik Sabora Vladimir Šeks, navodeći kako će se tada nastojatidoći do konsenzualnih zaključaka.
ZAGREB,29. lipnja(Hina) - Hrvatski sabor će u petak, 2. srpnja raspravljati o pravnim aspketima haaških optužnica, najavio je danas predsjednik Sabora Vladimir Šeks, navodeći kako će se tada nastojati doći do konsenzualnih zaključaka.

Šeks je novinarima najavio da će Sabor ovaj tjedan završiti 7. sjednicu, a nova, 8. sjednica trajat će od 7. do 15. srpnja.

Predsjednik Sabora drži da je vrijeme za raspravu o pravnim aspketima haaških optužnica dobro 'pogođeno' da zbog te rasprave neće biti nikakve štete ni za Vladu, ali ni generale Čermaka i Markača koji u Haagu čekaju da ih se pusti da se brane sa slobode.

Šeks se ne boji da će ta rasprava utjecati na politički rejting HDZ-a, ili da će eventualno podsjećanje sadašnje oporbe na stavove koje je HDZ zastupao u oporbi, štetiti njegovoj stranci.

Vladinu politiku prema Haagu ocijenio je mudrom, dobrom, državnom politikom koja je spriječila da Hrvatska postane talac nesuradnje s Haagom.

O haaškoj temi, Sabor će početi raspravu nakon što obavi glasovanje, a uvodno će o njoj govoriti premijer Ivo Sanader.

Do 15. srpnja, odnosno ustavnog roka za redovno zasjedanje, pred Saborom će se naći rebalans državnoga proračuna te izmjene Zakona o posebnim porezima na automobile i duhanske proizvode.

U Saboru očekuju i zakonski prijedlog o izvršenju odluke Ustavnog suda o obeštećenju umirovljenika, no rasprave o njemu, kaže Šeks, neće biti do jeseni.

Na jesen bi se pred Saborom trebali naći SDP-ov, ali i Vladin prijedlog zakona koji bi na cjelovitiji način uredio izbor predsjednika Republike, rekao je Šeks.

Mišljenja je da bi trebalo barem udvostručiti broj potpisa kojima građani podupiru nečiju kandidaturu (sada se traži deset tisuća), a drži da treba udvostručiti i postotak dobivenih glasova temeljem kojih kandidat, nakon izbora, ostvaruje pravo na naknadu izbornih troškova iz proračuna (sada kandidati trebaju osvojiti 10 posto glasova da bi dobili naknadu).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙