FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE OČITOVAT ĆE SE 9. SRPNJA O IZRAELSKOM SIGURNOSNOM ZIDU

DEN HAAG, 25. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni sud pravde (ICJ),glavno pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda, očitovat će se 9. srpnjau Den Haagu o zakonitosti kontroverznog sigurnosnog zida koji gradiIzrael na Zapadnoj obali, priopćio je Sud u petak.
DEN HAAG, 25. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni sud pravde (ICJ), glavno pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda, očitovat će se 9. srpnja u Den Haagu o zakonitosti kontroverznog sigurnosnog zida koji gradi Izrael na Zapadnoj obali, priopćio je Sud u petak.

Opća skupština UN-a zatražila je mišljenje ICJ-a o "pravnim posljedicama" gradnje tog zida koji Izraelci nazivaju "zaštitom od terorizma", a Palestinci "zid apartheida" koji zahvaća u njihovo područje.

Suci će se moći očitovati kao neovlašteni u toj stvari, ili će moći odlučiti da je zid zakonit ili ne prema međunarodnom pravu.

Mišljenje ICJ-a nije obvezujuće naravi, ali može snažno utjecati na javno mišljenje i na međunarodno pravo.

Sjedinjene Države i Europska unija zatražili su pisanim putem od ICJ-a da se očituje neovlaštenim, ocijenivši da je raspravljanje Suda o tom pitanju "neprikladno i neće unaprijediti politički dijalog između Palestinaca i Izraelaca.

EU pak osuđuje sigurnosni zid kao nezakonit.

Zid bi trebao biti dug oko 700 kilometara, a već je sagrađeno više od 200 kilometara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙