FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MTTPR I TANKERSKA PLOVIDBA POTPISALI UGOVOR O POTPORI GRADNJE TANKERA

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa irazvitka i zadarska Tankerska plovidba potpisali su danas ugovor opotpori za gradnju tankera vrijednog 51 milijun američkih dolara, agradnju će država poduprijeti sa 5,1 milijuna dolara u okviruprograma gradnje brodova za hrvatske brodare u hrvatskimbrodogradilištima.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i zadarska Tankerska plovidba potpisali su danas ugovor o potpori za gradnju tankera vrijednog 51 milijun američkih dolara, a gradnju će država poduprijeti sa 5,1 milijuna dolara u okviru programa gradnje brodova za hrvatske brodare u hrvatskim brodogradilištima.

Ugovor su danas u Ministarstvu potpisali državni tajnik za more Branko Bačić i predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ive Mustać.

Bačić je kazao da se ugovorom Tankerska plovidba obvezala da će zaštiti hrvatske interese, odnosno da će u gradnju uključiti hrvatske proizvođače brodske opreme, upisati novogradnju u hrvatski upisnik brodova, zaposliti hrvatske pomorce na svojim brodovima.

Mustać je kazao da je riječ o drugom brodu iz te serije, moderne tehnolgije koji udovoljava međunarodnim propisima i visokim ekološkim kriterijima jer ima dvostruku oplatu.

Mustać ističe da ugovor ne znači samo pomoć Tankerskoj plovidbi, već i brodogradnji uopće. Ugovor je, kaže, velika olakšica i potpora u restrukturiranju flote, odnosno renoviranju prema propisima po kojima će do 2010. tankere s jednostrukom oplatom trebati zamijeniti onima s dvostrukom oplatom.

Riječ je o tankeru tipa suezmax od 166.300 tona nosivosti, dužine 280 metara, širine 23,4 metra i visine 23 metra koji se gradi u Brodosplitu-Brodogradilištu specijalnih objekata. Tanker će biti primopredan 30. ožujka iduće godine.

Mustać kaže i da je Tankerska plovidba potpisala ugovor sa splitskim Brodosplitom za treći tanker iz te serije koji će biti isporučen 2007.

Inače, Ministarstvo je u ovoj godini za poticanje gradnje brodova za hrvatske brodare u domaćim brodogradilištima predvidjelo 54 milijuna kuna.

Državni tajnik Ministarstva najavio je i da će Ministarstvo sutra Vladi uputiti prijedlog pomorskog zakonika kojim će Hrvatska biti označena kao zemlja pomorske orijentacije. Tim se zakonom preuzimaju svi pozitivni propisi EU kojima se štiti specifična pozicija brodarstva i pomorstva, njime se izjednačavaju uvjeti gospodarenja i poslovanja hrvatskih brodara s uvjetima koje imaju svjetski brodari, kazao je Bačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙