FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRDEŠIĆ U OPROŠTAJNOM POSJETU MEKSIKU

WASHINGTON,17. lipnja(Hina) - Hrvatski veleposlanik u SjedinjenimDržavama i Meksiku boravio je u oproštajnom posjetu Meksiku od 15.-17.lipnja gdje je imao više susreta s predstavnicima ministarstvavanjskih poslova.
WASHINGTON,17. lipnja(Hina) - Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama i Meksiku boravio je u oproštajnom posjetu Meksiku od 15.-17. lipnja gdje je imao više susreta s predstavnicima ministarstva vanjskih poslova.

Veleposlanik Grdešić je sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Lourdes Aranda Bezaury i drugim sugovornicima razgovarao o bilateralnim odnosima Meksika i Hrvatske te ih informirao o zbivanjima u Hrvatskoj, posebice o procesima kandidature za EU i NATO.

Razgovaralo se i o postignutom napretku oko četiri međudržavna ugovora koja Hrvatska i Meksiko nastoje potpisati, dva s područja gospodarstva, jedan iz znanosti i tehnologije te jedan iz područja obrazovanja i kulture.

Ugovori su u završnoj fazi izrade s hrvatske i meksičke strane, rekao je Grdešić, dodavši kako će se uskoro riješiti pitanje ukidanja službenih viza dok za ugovor o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji treba razmijeniti note o njegovom stupanju na snagu.

Naši su politički odnosi dobri, a moji sugovornici pozdravili su napore Hrvatske za članstvo u EU, a nakon nekoliko posjeta, vidljiv je obostrani interes za daljnje jačanje međusobnih odnosa, rekao je Grdešić.

Grdešić se u meksičkom ministrastvu vanjskih poslova susreo i sa zamjenikom direktora za Europu, Hermannom Aschen Trupp Toledom te načelnikom za balkanske zemlje, Perezom Anayom, koje je informirao o situaciji u Hrvatskoj i regiji. Bilo je riječi o ugovorima koje će dvije zemlje potpisati, suradnji u UN-u te suradnji Diplomatskih akademija dvaju zemalja, rekao je Grdešić.

Počasna konzulica RH u Meksiku Laura Martin del Campo Šteta organizirala je primanje povodom Dana državnosti RH, tijekom kojeg se veleposlanik Grdešić oprostio sa članovima zajednice Meksikanaca hrvatskog porijekla te diplomatskom zajednicom. Među stotinjak gostiju bili su prisutni veleposlanici Austrije, Rumunjske, Turske i Srbije i Crne Gore te niz počasnih konzula.

Grdešić bi se krajem kolovoza nakon 3,5 godine provedene na položaju veleposlanika u Sjedinjenim Državama i Meksiku trebao vratiti u Hrvatsku gdje će nastaviti predavati na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙