FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RECENZIJA PROGRAMA ZBRINJAVANJA RADIOAKTIVNOG OTPADA IZ KRŠKOG POZITIVNA

KRŠKO, 23. lipnja 2004. (Hina) - Recenzija francuske elektroprivredeEDF pokazala je da je program razgradnje i odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearneelektrane Krško dobar, izvijestio je hrvatski ministar gospodarstvaBranko Vukelić, nakon današnje sjednice Međudržavnog povjerenstava zapraćenje provedbe ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o NEKrško.
KRŠKO, 23. lipnja 2004. (Hina) - Recenzija francuske elektroprivrede EDF pokazala je da je program razgradnje i odlaganja nisko i srednje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško dobar, izvijestio je hrvatski ministar gospodarstva Branko Vukelić, nakon današnje sjednice Međudržavnog povjerenstava za praćenje provedbe ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o NE Krško.

Program predviđa skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada unutar nuklearke Krško do kraja njezina rada, a tada skladištenje ili izvoz otpada.

U programu se razmatraju financijski troškovi zbrinjavanja nisko i srednje radioaktivnog otpada koji će iznositi ukupno 350 milijuna eura, za što bi u posebne fondove Hrvatska i Slovenija trebale zajedno godišnje uplaćivati 28 milijuna eura, rekao je Vukelić.

Ističe da izdvajanje u taj fond na hrvatskoj strani neće rezultirati povećanjem cijene električne energije za građane.

Ministar Vukelić pojasnio je da u programu nisu razmatrane moguće lokacije za izgradnju trajnog skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad.

Za visoko radioaktivni otpad Program preporuča njegovo skladištenje na jednom mjestu, bilo na teritoriju Hrvatske ili Slovenije, ili pak njegov izvoz u neku treću zemlju.

Sljedeći korak u prihvaćanju Programa, kojeg su izradile slovenska nacionalna agencija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada ARAO i hrvatska Agencija za posebni otpad (APO), je njegova ratifikacija u Hrvatskom saboru, odnosno njegovo prihvaćanje na slovenskoj Vladi.

Na hrvatskoj strani postupak prihvaćanja programa trebao bi, po najavama ministra Vukelića, biti gotov u ljeto ili ranu jesen, dok je slovenski ministar okoliša, prostora i energije Janez Kopač najavio da će pred slovenska Vlada prihvaćanje programa biti u idućih nekoliko tjedana.

Upitan postoji li u programu odredba o određivanju lokacije odlagališta do 2008., kako je to propisivala jedna od smjernica EU, Kopač je izvijestio da taj rok više ne vrijedi, jer je došlo do promjene smjernice EU. Pojasnio je pritom da je ona promijenjana ne zbog NE Krško nego zbog njene šire neprimjenivosti.

Program razgradnje i odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško završen je 9. ožujka ove godine, u zadanom roku od godine dana nakon stupanja na snagu Ugovora između Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganja, iskorištavanje i razgradnju NE Krško, iz ožujka prošle godine.

Rađen je prema odredbama Ugovora i Projektnom zadatku kojeg je odobrilo Međudržavno povjerenstvo u srpnju 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙