FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na izborima za Europski parlament u Sloveniji pobjeda oporbe

LJUBLJANA,13. lipnja 2004.(Hina) - Izuzetno mali izlazak na biralištaobilježio je u Sloveniji prve izbore za novi Europski parlament, štoanalitičari još ne znaju pojasniti jer je umjesto preko polovice od1,6 milijuna glasača, kako su najavljivala ispitivanja, glasovalo samo26,22 posto Slovenaca s pravom glasa.
LJUBLJANA,13. lipnja 2004.(Hina) - Izuzetno mali izlazak na birališta obilježio je u Sloveniji prve izbore za novi Europski parlament, što analitičari još ne znaju pojasniti jer je umjesto preko polovice od 1,6 milijuna glasača, kako su najavljivala ispitivanja, glasovalo samo 26,22 posto Slovenaca s pravom glasa.

Prema još uvijek neslužbenim podacima, od 7 zastupničkih mjesta, koliko u novom Europskom parlamentu pripada Sloveniji, dva su mjesta pripala vladajućim liberalnim demokratima (LDS), a jedno njihovim koalicijskim partnerima, Udruženoj listi socijalnih demokrata (ZLSD), a ostala četiri opozicijskim listama. Dva od tih mjesta izborila je stranka Nova Slovenija (demokršćani), a dva Demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

Još su veće iznenađenje postoci osvojenih glasova jer je Nova Slovenija na prvom mjestu, što je nosilac njene liste Lojze Peterle ocijenio pokazateljem da će na jesenskim parlamentarnim izborima doći do smjene vlasti i osnivanja vlade desnog centra.

Predsjednik vlade i čelnik liberalnih demokrata Anton Rop rekao je da je današnji rezultat za njegovu stranku samo malo ispod očekivanja, pripisao ga je niskom odazivu birača i najavio da će svoju stranačku bazu na jesenskim izborima trebati više mobilizirati.

Prema podacima koje su nakon tri četvrtine izbrojenih glasova večeras na konferenciji za novinare priopćili predstavnici izborne komisije, Nova Slovenija osvojila je sa svojom listom 23,23 posto glasova, liberalni demokrati (LDS) 22,18 posto, Janšini Demokrati (SDS) 17,17 posto, Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) 14,31 posto, Slovenska pučka stranka (SLS) 4,18 posto, Slovenska nacionalna stranka (SNS) 5,15 posto itd.

Nositelj liste liberalnih demokrata Jelko Kacin izjavio je da podaci nisu toliko zabrinjavajući za njihovu stranku s obzirom na niski odaziv birača, te da je očekivao da će pred izbore i predsjednik države Janez Drnovšek pozvati birače da izađu u što većem broju na izbore. Do izbora na mjesto predsjendika države Drnovšek je bio predsjednik te stranke i premijer u više mandata.

Uspoređujući odaziv na prve izbore za Europski parlament sa onima na kojima su Slovenci prije malo više od godine dana skoro plebiscitarno na masovno posjećenom referendumu o ulasku države u EU podržali taj potez, današnja nedjelja je za mnoge europski orijentirane poprilično razočaranje. Čak je i na referendum o "izbrisanim neslovencima" prije dva mjeseca izašlo na birališta prilično više birača nego danas iako je Ropova vlada otvoreno pozivala na njegov bojkot, optužujući opozicijske stranke koje su ga zahtijevale za širenje netolerancije i nacionalizma. U tom smislu današnji je rezultat, iako na manjem uzorku od očekivanog, indikacija promjene raspoloženja birača koji se okreću konzervativnim strankama, a osobito je zanimljivo da na prvom mjestu nisu Janšini Demokrati (SDS), kako se mislilo, nego Nova Slovenija koja se pod vodstvom Andreja Bajuka i sa nekadašnjim ministrom vanjskih poslova i novim eurozastupnikom Lojzom Peterleom očito kod birača profilirala kao respektabilna europska demokršćanska stranka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙