FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LITVA, ESTONIJA I SLOVENIJA VEZALE SVOJU VALUTU UZ EURO

BRUXELLES, 27. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Litva, Estonija i Slovenijaprve su u nedjelju od deset novih članica EU-a prihvatile tečajnimehanizam ERM-2, sustav kojim se njihova valuta vezuje uz euro,priopćila je Europska unija.
BRUXELLES, 27. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Litva, Estonija i Slovenija prve su u nedjelju od deset novih članica EU-a prihvatile tečajni mehanizam ERM-2, sustav kojim se njihova valuta vezuje uz euro, priopćila je Europska unija.

Time će se tri zemlje pridružiti Danskoj, koja je prije njih prihvatila ERM-2, tečajni sustav koji bi ih trebao pripremiti za prihvaćanje eura u siječnju 2007. godine.

Te zemlje moraju barem dvije godine, bez veće krize, držati domaću valutu pod nadzorom u odnosu na euro. Službeni tečaj za euro, prema kojemu će najveće dopušteno odstupanje za pojedinu valutu biti 15 posto, utvrđen je na 15.6466 kruna za Estoniju, 239.640 tolara za Sloveniju i 3.45280 litasa za Litvu.

Odluku su u dogovoru s ovim trima zemljama donijele članice euro-zone, Danska (koja sudjeluje u ERM-2) i Središnja europska banka (ECB), prema postupku koju uključuje i Europsku komisiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙