FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČEO SUMMIT NATO-A U ISTANBULU

ISTANBUL, 28. lipnja 2004. (Hina) - Dvodnevni summit NATO-a na kojemsudjeluju čelnici 40-ak država počeo je u ponedjeljak ujutro uIstanbulu.
ISTANBUL, 28. lipnja 2004. (Hina) - Dvodnevni summit NATO-a na kojem sudjeluju čelnici 40-ak država počeo je u ponedjeljak ujutro u Istanbulu.

Sastanak na vrhu okupio je 26 šefova država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza, te 20-ak partnerskih zemalja među kojima je i Hrvatska.

Oko 11 sati očekuje se dolazak hrvatskog izaslanstva u kojem su predsjednik Stjepan Mesić, te ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i obrane Berislav Rončević.

Mesić bi se tijekom dana trebao sastati s kolegama iz Albanije i Makedonije, partnerskih zemalja iz Jadranske povelje i Akcijskog plana za članstvo.

Najavljeno je i nekoliko Mesićevih bilateralnih sastanaka, među kojima i onaj s domaćinom summita turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom.

Najspornija tema summita američki je zahtjev za aktivnijom ulogom NATO-a u ratom pogođenom Iraku, čemu se najviše protive Njemačka i Francuska. Diplomati procjenjuju da bi se mogao postići kompromis oko uloge koja uključuje uvježbavanje iračkih snaga, no tek se treba odlučiti hoće li se uvježbavanje odvijati u Iraku ili u zemljama članicama.

Hrvatski dužnosnici pak očekuju da čelnici NATO-a u završnom dokumentu jasno odrede dinamiku pristupa Hrvatske, što bi bio korak naprijed u odnosu na politiku "otvorenih vrata" koja je dosad određivala odnos Hrvatske i NATO-a.

Istanbulski summit osiguravaju jake snage sigurnosti zbog straha od mogućih terorističkih napada.

Za sigurnost više od 5,000 gostiju brine 15-tak tisuća policajaca i vojnika uz najsuvremeniju tehničku opremu. Zrakoplovi AWACS kontroliraju nebo nad 15 milijunskim gradom, a najveći istanbulski trg Taksim i sve obližnje prometnice u gradskom središtu zatvorene su za promet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙