FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO BI U ISTANBULU MOGAO PRISTATI NA IRAČKI ZAHTJEV (DE HOOP SCHEFFER)

BRUXELLES, 24. lipnja 2004. (Hina/AFP) - NATO bi na summitu uIstanbulu (Turska) u ponedjeljak i u utorak mogao pristati na iračkizahtjev za pružanje pomoći, izjavio je u četvrtak glavni tajnik teorganizacije Jaap de Hoop Scheffer, ne želeći ipak prejudiciratiodluku članova Saveza.
BRUXELLES, 24. lipnja 2004. (Hina/AFP) - NATO bi na summitu u Istanbulu (Turska) u ponedjeljak i u utorak mogao pristati na irački zahtjev za pružanje pomoći, izjavio je u četvrtak glavni tajnik te organizacije Jaap de Hoop Scheffer, ne želeći ipak prejudicirati odluku članova Saveza.

"Saveznici u ovom času proučavaju zahtjev i ne mogu prejudicirati njihov odgovor", kazao je De Hoop Scheffer na konferenciji za tisak u Bruxellesu. No, dodao je, "ukoliko se saveznici dogovore, NATO bi to mogao učiniti".

U pismu koje je početkom tjedna poslao NATO-u, imenovani irački premijer Iyad Allawi, čija će vlada službeno preuzeti dužnost 30. lipnja, zatražio je stručnu pomoć Saveza radi obučavanja iračkih oružanih snaga.

"Na to će pismo trebati odgovoriti ovisno o konsenzusu" koji će se postići na susretu na vrhu šefova država i vlada NATO-a 28. i 29. lipnja, dodao je De Hoop Scheffer, istaknuvši da je još "prerano" reći kakav će biti odgovor NATO-a.

"Imamo rezoluciju NATO-ova Vijeća sigurnosti. Imamo u potpunosti zakonitu vladu. NATO ne bi smio zalupiti vrata premijeru pred nosom", kazao je.

Američki predsjednik George W. Bush predložio je nedavno na summitu G8 u Sea Islandu, u SAD-u, da NATO sudjeluje u obučavanju iračkih snaga sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙