FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan državnosti u Vukovaru- vrhovni zapovjednik Mesić: poput Vukovara Oružane snage opet se grade...

VUKOVAR, 25. lipnja 2004. (Hina) - "Baš poput Vukovara hrvatske seOružane snage opet grade, veličinom i strukturom prilagođavajupotrebama i mogućnostima države i zahtjevima okruženja, poručio jedanas u Vukovaru predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS Stjepan Mesiću govoru na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana državnosti izavršetka izobrazbe i promociji 370 polaznika svih škola i učilišta OSRH.
VUKOVAR, 25. lipnja 2004. (Hina) - "Baš poput Vukovara hrvatske se Oružane snage opet grade, veličinom i strukturom prilagođavaju potrebama i mogućnostima države i zahtjevima okruženja, poručio je danas u Vukovaru predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS Stjepan Mesić u govoru na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana državnosti i završetka izobrazbe i promociji 370 polaznika svih škola i učilišta OS RH.

Kako je rekao predsjednik Mesić, tijekom transformacije svojih oružanih snaga "Hrvatska mora sačuvati sastavnice sve tri grane kao i sposobnost obrane nacionalnog teritorija".

Svečanost je održana u vojarni 204. brigade HV-a, a osim Predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH nazočili su joj i ministar obrane Berislav Rončević, načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te drugi visoki državni, vojni i civilni dužnosnici kao i čelnici civilnih vlasti Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Obraćajući se promoviranim časnicima i pilotima kadetima vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić također je rekao kako hrvatske Oružane snage neće biti prijetnja susjedima već se skupa s njima graditi mostove suradnje na zajedničkim zadaćama očuvanja mira i međusobnog povjerenja te borbi protiv terorizma, trgovine drogama i ljudima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks podsjećajući na 25. lipnja 1991., ocijenio je kako bi prije 13 godina u Saboru izglasana Deklaracija ostala, kako je rekao, samo puka proklamacija, da nije bilo Domovinskog rata i građana koji su hrabro branili svoju domovinu.

Tijekom središnje svečanosti održane u vukovarskoj vojarni pod motom "Nikad više Ovčara" promoviran je šesti naraštaj polaznika Ratne škole "Ban Josip Jelačić", osmi naraštaj pilota kadeta te polaznici časničke škole te časničke i dočasničke izobrazbe zapovjedništava za izobrazbu i obuku Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane te Hrvatske ratne mornarice.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon promocije 370 polaznika svih škola i učilišta OS RH, predsjednik Mesić je izjavio kako tražene standarde za pristup EU i NATO Hrvatska ne želi ostvariti "samo zbog toga što želi biti formalni član tih asocijacija, već prvenstveno zbog građana Hrvatske, aktiviranja nacionalnog gospodarstva i stvaranja sigurnosti u vlastiti razvoj".

Također je ponovio kako za RH nije sporna crta kojom ide državna granica sa Srbijom i Crnom Gorom. Izrazio je uvjerenje u mogućnost dogovora sa SiCG, ocijenivši međutim kako se problem granice s tom državom ne može riješiti sve dok se na srpsko-crnogorskoj granici nalazi vojska.

Upitan za buduću namjenu vukovarske vojarne ministar obrane Berislav Rončević odgovorio je kako u okviru strategijskog razvoja Oružanih snaga RH Ministarstvo obrane "ne planira na rubnim dijelovima države imati borbene elemente".

"Naša su razmišljanja da u ovoj vojarni smjestimo jednu od naših škola u sklopu sustava školovanja u Oružanim snaga RH", pojasnio je Rončević dodajući kako se u okviru restruktuiranja OS trenutačno na razini Vijeća za izradu strategijskog pregleda obrane radi na strukturiranju OS i iznalaženju najoptimalnijeg načina vođenja i zapovijedanja.

"Radimo po vlastitom modelu jer smo uvjereni da ljudi koji se nalaze u sustavu Ministarstva obrane i najbolje poznaju naše OS te su najpozvaniji da daju najbolji model našeg preustroja", rekao je Rončević na konferenciji za novinare.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić tijekom boravka u Vukovaru položio je vijenac podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje je zajedno s predsjednikom počast stradalima u srpskoj agresiji na Vukovar odao i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙