FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEST TISUĆA IRSKIH POLICAJACA I VOJNIKA JAMČI SIGURNOST GEORGEA W. BUSHA

DUBLIN, 25. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Više od šest tisuća irskihpolicajaca i vojnika raspoređeno je kako bi jamčili sigurnostameričkog predsjednika Georgea W. Busha koji u petak navečer trebasletjeti u Shannon, na jugozapadu Irske, dok se diljem zemlje planiraodržavanje prosvjeda.
DUBLIN, 25. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Više od šest tisuća irskih policajaca i vojnika raspoređeno je kako bi jamčili sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha koji u petak navečer treba sletjeti u Shannon, na jugozapadu Irske, dok se diljem zemlje planira održavanje prosvjeda.

Bush treba sudjelovati na susretu na vrhu između Europske unije i Sjedinjenih Država koji se u subotu održava u Dromolandu, u grofoviji Clare (na jugozapadu zemlje).

U krugu od jednog kilometra oko zrakoplovne luke Shannon, gdje u 19.15 sati po GMT-u treba sletjeti Boeing 747 Air Force One predsjednika Busha podignut je željezni zastor od bodljikave čelične žice visok tri metra.

Svi pristupi gradu blokirani su deset kilometara ukrug, a stanovnici su u nadležnim institucijama morali pribaviti posebnu propusnicu kako bi se mogli kretati.

Policija želi spriječiti razuzdano ponašanje prosvjednika, poput onoga 29. siječnja 2003. kada su protivnici rata u Iraku oštetili Boeing 737 američkih zrakoplovnih snaga stacioniran u Shannonu. Prosvjednici su se bunili što je irska vlada odobrila prelijetanje američkih vojnih zrakoplova na putu u Zaljev.

"Ovo je jedan od najhladnijih dočeka nekom američkom predsjedniku nakon Richarda Nixona", izjavio je istaknuti irski novinar.

"Nixon je dočekan s još manje oduševljenja u doba vijetnamskog rata, ali njegova sigurnost nije bila ovako ugrožena", sjeća se taj novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙