FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici i predstavnici osam hrvatskih županija na sastanku u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD, 24. lipnja 2004. (Hina) - Čelnici i predstavnici osamhrvatskih županija danas su od Vlade zatražili dosljednu provedbuZakona o obrani od tuče, koji podrazumijeva obranu i protugradnimraketama, a zbog neprovođenja tog zakona traže opoziv ravnateljaDržavnog hidrometeorološkog zavoda Branka Gele.
SLAVONSKI BROD, 24. lipnja 2004. (Hina) - Čelnici i predstavnici osam hrvatskih županija danas su od Vlade zatražili dosljednu provedbu Zakona o obrani od tuče, koji podrazumijeva obranu i protugradnim raketama, a zbog neprovođenja tog zakona traže opoziv ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Gele.

Povod današnjem sastanku u Slavonskom Brodu velike su štete koje je prouzročilo posljednje nevrijeme praćeno tučom u Međimurskoj i Varaždinskoj te Brodsko-posavskoj županiji. Sastanku je, uz župane, dožupane ili predstavnike županija, bio nazočan i pomoćnik ministra poljoprivrede Stjepan Mikolčić. Pozvan je bio i ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Branko Gelo, no nije se odazvao.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Stjepan Mikolčić rekao je kako je stručna grupa, u kojoj su predstavnici više ministartava, predložiti Vladi da se u ovoj godini, sukladno mogućnostima, provodi sustav obrane od tuče kako je propisano zakonom. Podsjetio je da su stanje u obrani od tuče, "koje ne odgovara ni Ministarstvu, niti poljoprivrednim proizvođačima," naslijedili.

Prošle se godine u nabavu raketa nije pravodobno krenulo. Bio je jedan formalni natječaj na koji se nisu javili proizvođači koji udovoljavaju kriterijima i tako rakete nisu nabavljene, kaže Mikolčić.

Brodsko-posavski župan Mato Dorić rekao je kako on vjeruje u učinkovitost obrane od tuče raketama.

Obrazlažući zahtjev osam županija za opozivom ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda, rekao je da to traže zbog svih učinjenih propusta u provedbi Zakona o obrani od tuče.

Dorić je također kazao kako je Gelo, umjesto dolaska, uputio predstavnicima županija otvoreno pismo za koje je tražio da se pročita. "Mi smo ga i pročitali, ali smatramo da je nekorektno i puno neistina," kaže Dorić.

U pismu ravnatelj Gelo napominje kako svjetska znanstvena i stručna zajednica smatraju da obrana od tuče ne donosi korist, već štetu, te tvrdi kako se Zakon o obrani od tuče provodi sukladno mogućnostima, jer na raspolaganju nemaju raketa koje bi udovoljavale propisanim uvjetima.

Oko tri tisuće raketa, koje su od ranije ostale u lansirnim postajama, prije nekolioko dana su povučene kako bi njihovu ispravnost provjerio proizvođač, tvrtka "Alatnica" iz Slavonskog Bora. Direktor "Alatnice" Nikola Veočić tvrdi kako rakete njima još nisu stigle, a da Alatnica može lansirnim postajama rakete za koje se utvrdi da su ispravne, vratiti za 30 dana. "Uz uvjet da Državni hidrometeorološki zavod namiri dug od 970 tisuća kuna iz prošle godine", dodao je.

Napomenuo je također kako je od 31.000 do sada isporučenih raketa postotak neispravnosti iznosio 1,57 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙