FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RONČEVIĆ: HRVATSKA OD ISTANBULSKE DEKLARACIJE OČEKUJE JASAN SIGNAL O PRIBLIŽAVANJU NATO-U

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska od završne deklaracijesummita NATO-a u Istanbulu krajem lipnja očekuje jasan signal da jeNATO prepoznao hrvatski napredak u reformama i približavanju NATO-u,rekao je u utorak hrvatski ministar obrane Berislav Rončević nakonsastanka s francuskom ministricom obrane u Parizu.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska od završne deklaracije summita NATO-a u Istanbulu krajem lipnja očekuje jasan signal da je NATO prepoznao hrvatski napredak u reformama i približavanju NATO-u, rekao je u utorak hrvatski ministar obrane Berislav Rončević nakon sastanka s francuskom ministricom obrane u Parizu.

Ministar Rončević razgovarao je u utorak s francuskom ministricom obrane o hrvatskim ambicijama u vezi s ulaskom u NATO i očekivanjima od završne deklaracije s istanbulskog summita potkraj lipnja.

"Rekli smo joj naša očekivanja od završne deklaracije jer osjećamo da smo napravili dosta velik pomak u reformama i želimo jasan signal da je NATO to prepoznao, te da deklaracija bude snažnija, tražimo jamstvo o daljnjem širenju ako nastavimo s reformama, a spremni smo nastaviti", rekao je za Hinu ministar Rončević nakon sastanka s ministricom Michelle Alliot-Marie.

Prema Rončevićevim riječima, za razgovora se osjetila snažna potpora hrvatskim nastojanjima u približavanju Europskoj uniji i NATO-u, "dvama za nas jednako važnim projektima".

Ministrica je obećala francusku pomoć, "nekoliko puta govorila je o Hrvatskoj kao o budućoj članici NATO-a i uvjeren sam da će Francuska snažno podupirati naša nastojanja", rekao je Rončević.

Rončević je na čelu hrvatskoga izaslanstva u Parizu posjetio Eurosatory, jednu od najvećih vojnih izložba u svijetu koju je u ponedjeljak otvorila Alliot-Marie.

Na toj je izložbi prvi put, pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, postavljen i hrvatski štand na kojemu izlažu proizvođači oružja i vojne opreme.

Ministar je posjetio nekoliko francuskih tvrtki koje nude programe koji bi Hrvatskoj mogli biti zanimljivi u sklopu opreme i modernizacije vojne opreme. Hrvatsko ministarstvo obrane zainteresirano je za nabavu oklopnoga vozila za pješaštvo, rekao je Rončević, ali uvjet je da hrvatske tvornice sklapaju ta vozila jer MORH "želi biti pokretač hrvatskoga gospodarstva", rekao je ministar.

Rončević je istaknuo kako je hrvatski štand izazvao velik interes, osobito hrvatska kaciga tvrtke Šestan-Busch koja je, između ostaloga reklamirana i člankom iz bugarskih novina u kojem bugarski ministar obrane navodno kaže kako je ta kaciga u Iraku spasila mnoge bugarske živote.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙