FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKA ZRAČNA OBRANA BILA NEPRIPREMLJENA ZA NAPAD 11. RUJNA

WASHINGTON,16. lipnja 2004.(Hina) - Povjerenstvo za istraguterorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. utvrdilo je kako jeamerička protuzračna obrana bila katastrofalno nepripremljena za napadna američkom tlu i spora i zbrkana u reakciji na otmicu zrakoplovatoga dana, piše u srijedu The New York Times.
WASHINGTON,16. lipnja 2004.(Hina) - Povjerenstvo za istragu terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. utvrdilo je kako je američka protuzračna obrana bila katastrofalno nepripremljena za napad na američkom tlu i spora i zbrkana u reakciji na otmicu zrakoplova toga dana, piše u srijedu The New York Times.

"Ujutro 11. rujna postojeći je protokol bio u svakom pogledu neprikladan za ono što se trebalo dogoditi. Slijedio je užurbani pokušaj da se stvori improvizirana obrana od dužnosnika koji se nikad nisu susreli niti su bili obučavani za situaciju s kojom su se suočili", navodi NYT dio nacrta izvješća Povjerenstva koji se odnosi na reakciju vojske, Savezne zračne uprave i drugih američkih agencija.

Izvješće daje naslutiti da je organiziranija reakcija Zapovjedništva sjevernoameričke zračne obrane (NORAD) mogla dovesti do toga da borbeni lovci sustignu jedan od otetih putničkih zrakoplova i sruše ga prije nego se zabije u Pentagon, više od 50 minuta nakon što je prvi od njih udario u Svjetski trgovački centar u New Yorku, piše list pozivajući se na dužnosnike koji su pročitali izvješće.

List piše da naredba američkog potpredsjednika Dicka Cheneya kojom se odobrava rušenje otetih zrakoplova nije uopće došla do pilota sve dok i posljednji od četiri oteta zrakoplova nije udario u polje u Pennsylvanniji nakon borbe putnika s teroristima.

Povjerenstvo će u srijedu imati javno saslušanja o Al Qaidi i zavjeri 11. rujna, a u četvrtak o kronologiji događaja toga jutra i reakciji zračne obrane i drugih agencija na napade nakon čega će idućeg mjeseca sastaviti konačno izvješće.

Dužnosnici očekuju da će saslušanja oslikati opći kaos u američkoj vladi na dan napada te kako su Bijela kuća, Pentagon i službe za izvanredna stanja sporo reagirali, piše NYT.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙