FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti:
ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader uputio je jučer hrvatskom narodu i svim građanima Hrvatske čestitku u povodu Dana državnosti. "Kad je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, bio je to veliki povijesni dan za našu domovinu. Nakon njega slijedila su velika iskušenja. Svojim je ponosom, snagom i hrabrošću hrvatski narod, uz velike žrtve i odricanja, obranio svoju državu, poručio je u čestitki premijer Sanader.

ZAGREB- Knjiga novinarke i kolumnistice Višnje Starešine "Vježbe u laboratoriju Balkan", u kojoj se analiziraju međunarodne okolnosti stvaranja Hrvatske i događaji iz novije povijesti regije, predstavljena je sinoć u Zagrebu. Prvi hrvatski veleposlanik u Europskoj uniji Ante Čičin-Šain na predstavljanju knjige, održanom u Hrvatskom institutu za povijest, ocijenio je kako je djelo dosad "najcjelovitija i najuravnoteženija sustavna analiza osamostaljenja Hrvatske u širim okvirima raspada bivših socijalističkih zemalja". Autorica Starešina, donedavna kolumnistica "Večernjeg lista," je rekla kako ju je na pisanje knjige potaknuo trend pojednostavljivanja događaja iz nedavne prošlosti.

Jedno kompleksno razdoblje počelo se tumačiti kroz prizmu samo dva događaja - "sastanka u Karađorđevu i Ashdownove salvete", kazala je Starešina objašnjavajući motive pisanja knjige kojom je željela ponuditi javnosti svoj pogled na nedavnu hrvatsku prošlost.

ZAGREB- U galeriji Canvas sinoć je otvorena izložba djela avangardnoga hrvatskog umjetnika, akademika Ivana Kožarića, većina kojih je bila izložena na velikoj umjetnikovoj samostalnoj izložbi u Muzeju moderne umjetnosti grada Pariza u proljeće 2002. godine. Autor predgovora zagrebačke izložbe Zvonko Maković napominje kako izložena djela u zagrebačkoj galeriji nisu tek prenošenje u novi kontekst ni ponovno pokazivanje javnosti, već je izložba iznova originalna. Osvrčući se na ono što čini izložbu, Maković navodi da bilo da je riječ o hrpi smeća, otpadu građevinskog materijala, ambalaži, u Kožarića to neće biti banalno ili trivijalno, "što više, sve te stvari obično lišene svake vrijednosti u dodiru s Kožarićem postaju neobičnima i autentičnima, postaju umjetnošću."

RIJEKA- Predstava "Zdrav sam i dobro mi je" izvedene kao zajednički projekt četiriju kazališta na četiri jezika u okviru Europske kazališne konvencije odigrana je sinoć u Rijeci na Trgu Riječke rezolucije u sklopu manifestacije "Riječke ljetne noći". Autor i redatelj predstave je Marjan Bevk.

U predstavi su sudjelovala Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, Talijanska drama HNK "Ivana pl. zajca" iz Rijeke, Nemzeti Szinhaz iz Budimpešte i Stadttheater iz Klagenfurta. Predstava je odigrana na njemačkom, slovenskom, mađarskom i talijanskom jeziku. Građena je na vojničkoj dopisnici koju su vojnici s bojišnice slali kućama prije velikih ofenziva a koja je sadržavala samo rečenicu "Zdrav sam i dobro mi je" bez mogućnosti dopisivanja bilo čega drugoga. Autor je prešućene poruke u toj dopsinici predstavio u predstavi kroz fragmente pisama i intimnih dnevnika te monologe vojnika.

ZAGREB- U Dramskom kazalištu "Gavella" sinoć je izvedena jubilarna, 250. predstava "Govorite li hrvatski?" s izborom tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremene hrvatske književnosti koji je sačinio i govori glumac Joško Ševo. Sve "zapise" je sabrao u jedinstveni ugođaj monodrame i monološke freske i, u zasigurno najzahtjevnijoj kazališnoj formi, izgovara ih kroz poeziju i prozu, od Orsata iz Vojnovićeve "Trilogije", monologa Pometa iz "Dunda Maroja" do Šoljanove proze, navodi se iz propagande DK "Gavella". Osim spomenutih, Joško Ševo također govori i tekstove Kozarca, Marulića, Matoša, Šenoe, Ujevića, A.B. Šimića, Kaštelana, Ivaniševića, Franičevića Pločara, Pupačića i dr. Predstava "Govorite li hrvatski?" premijerno je izvedena u "Gavelli" 1994. i od tada je s uspjehom igrana u Zagrebu i mnogim drugim gradovima Hrvatske

KOPRIVNICA - Farmaceutska tvrtka Belupo otvorit će danas novu tvornicu polukrutih i tekućih lijekova vrijednu 10 milijuna eura. Nova se tvornica prostire na 2.035 četvornih metara, a zapošljavati će 50 djelatnika. Proizvodni kapacitet tvornice je 160 tuba krema ili masti u minuti odnosno 5000 čepića na sat. Tvornicu će, kako se očekuje, svečano otvoriti predsjednik Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB - Ukupna vrijednost tržišta mobilnog dopisivanja u Hrvatskoj lani je dosegla 94,5 milijuna američkih dolara, a Hrvatska, od svih zemalja u središnjoj i istočnoj Europi ima najviši mjesečni prosjek po korisniku, izvijestila je analitička kuća IDC. Tržišta mobilnog dopisivanja u Središnjoj i Istočnoj Europi, sa oko 45 milijuna korisnika u 2003, još uvijek pokazuju značajan potencijal za rast, kaže se u novoj studiji te kuće koja je pokrila jedanaest zemalja regije, bez Rusije. Prema podatcima studije, lanjska potrošnja na mobilno dopisivanje u zemljama središnje i istočne Europe iznosila je 1,2 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙