FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Gavelli" izvedena 250. predstava "Govorite li hrvatski?"

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - U Dramskom kazalištu "Gavella"večeras je izvedena jubilarna, 250. predstava "Govorite li hrvatski?"s izborom tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremenehrvatske književnosti koji je sačinio i govori glumac Joško Ševo.
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - U Dramskom kazalištu "Gavella" večeras je izvedena jubilarna, 250. predstava "Govorite li hrvatski?" s izborom tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremene hrvatske književnosti koji je sačinio i govori glumac Joško Ševo.

Sve "zapise" je sabrao u jedinstveni ugođaj monodrame i monološke freske i, u zasigurno najzahtjevnijoj kazališnoj formi, izgovara ih kroz poeziju i prozu, od Orsata iz Vojnovićeve "Trilogije", monologa Pometa iz "Dunda Maroja" do Šoljanove proze, navodi se iz propagande DK "Gavella".

Osim spomenutih, Joško Ševo također govori i tekstove slijedećih autora: I. Kozarca, M. Marulića, P. Zrinskog, A.G. Matoša, A. Šenoe, T. Ujevića, A.B. Šimića, V. Vide, V. Nikolića, B. Marune, Ž. Sabola, J. Prudeusa, J. Kaštelana, D. Ivaniševića, J. Franičevića Pločara, M. Slade-Šilović, J. Pupačića, M. Dizdara, S. Mijovića-Kočana, S. Mihalića, D. Dragojevića, I. Tolja i A. Stamaća.

Predstava "Govorite li hrvatski?" premijerno je izvedena u "Gavelli" 1994. i od tada je s uspjehom igrana u Zagrebu i mnogim drugim gradovima Hrvatske: Splitu, Dubrovniku, Trogiru, Vinkovcima, Bjelovaru, Županji, Osijeku, Umagu, Rovinju, Puli, Zadru, Sinju itd., a gostovala je i u Njemačkoj.

Prigodom 100. izvedbe predstave, Joška Ševu je odlikovao tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odličjem "Danice hrvatske s likom Marka Marulića".

U predstavi sudjeluje i klapa "Nostalgija" dajući joj dalmatinski, klapski štih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙