FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: pokrenut stečaj nad Salonitom unatoč zahtjevu Ministarstva financija

SPLIT, 23. lipnja 2004. (Hina) - Iako je Ministarstvo financijaprošloga tjedna od splitskog Županijskog državnog odvjetništvazatražilo povlačenje prijedloga za otvaranjem stečajnog postupka nadsolinskom tvornicom azbestnih i cementnih proizvoda "Salonitom",Trgovački sud u Splitu donio je odluku o pokretanju stečaja jerŽupanijsko državno odvjetništvo zahtjev Ministarstva nije uzelo uobzir, potvrđeno je danas na Trgovačkom sudu.
SPLIT, 23. lipnja 2004. (Hina) - Iako je Ministarstvo financija prošloga tjedna od splitskog Županijskog državnog odvjetništva zatražilo povlačenje prijedloga za otvaranjem stečajnog postupka nad solinskom tvornicom azbestnih i cementnih proizvoda "Salonitom", Trgovački sud u Splitu donio je odluku o pokretanju stečaja jer Županijsko državno odvjetništvo zahtjev Ministarstva nije uzelo u obzir, potvrđeno je danas na Trgovačkom sudu.

Županijsko državno odvjetništvo, naime, smatra kako podnesak Ministarstva financija o povlačenju zahtjeva za stečajem nema zakonsko uporište, za razliku od zahtjeva za pokretanjem stečaja podnesenog još prije tri godine.

Tvornica nije platila zakonske obveze i zakon jasno od državnog odvjetništva zahtijeva da štiti državne interese, bez obzira na moguće dogovore između Ministarstva i Uprave tvornice koja je i odgovorna za porezni dug koji je u tri godine, kada je Ministarstvo financija podnijelo zahtjev za stečajem, sa 7 milijuna kuna narastao na 24 milijuna kuna, poručili su iz Županijskog državnog odvjetništva.

Odvjetništvo se oglušilo i na to što je uprava Salonita u međuvremenu postigla dogovor s ministarstvima financija i gospodarstva o modelu za prebijanje dugova. Kao osiguranje tog modela tvornica je ponudila hipoteku na nekretnine, pa je slijedom toga Ministarsvo gospodarstva Vladi predložilo mjere za konsolidaciju Salonita, istodobno zatraživši i odgodu podmirenja poreznog duga do donošenja zakona o zabrani proizvodnje azbestnih proizvoda u Hrvatskoj u skladu sa zahtjevom Europske unije.

Nakon toga Ministarstvo financija uputilo je dopis Županijskom državnom odvjetništvu da se prijedlog za otvaranjem stečajnog postupka žurno povuče.

Privremeni stečajni upravitelj Salonita Ivo Sunara izvijestio je na stečajnom ročištu, održanom u ponedjeljak, kako je tvornica opterećena potraživanjima od oko 50 milijuna kuna. Osim države koja potražuje 24 milijuna kuna na ime neplaćenog poreza, među vjerovnicima su Splitska banka, razni dobavljači te radnici oboljeli od azbestoze kojima nije isplaćena naknada za oboljenje od te bolesti.

Direktor Salonita Ivo Ljubić tvrdi, pak, da je tvrtka u prva četiri mjeseca ove godine povećala proizvodnju za 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te upozorava kako se zbog pokretanja stečaja neće moći ostvariti novi ugovori koji su jamčili dodatno povećanje proizvodnje i izvoza Salonita, u kojemu je zaposleno tristotinjak radnika, i u budućnosti, s novim proizvodima i bez uporabe kancerogenog azbesta.

Uprava je u međuvremenu pokušala ishoditi i izuzeće suca Mladenka Žužula koji vodi taj postupak, što je predsjednik Trgovačkog suda Ivo Bakalić odbio, ocijenivši zahtjev za sučevim izuzećem neutemeljenim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙