FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih vijestiemitiranih do 15.30 sati:
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti emitiranih do 15.30 sati:

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader svečano je danas oko podneva otvorio posljednju dionicu na 146,5 km dugoj autocesti Rijeka-Zagreb, od Vrbovskog do Bosiljeva 2, koja će za promet biti puštena u 17 sati. Otvaranje posljednje dionice, a time simbolično i autoceste u punoj dužini, premijer je ocijenio velikim povijesnim događajem za Hrvatsku jer je povezivanje Rijeke i Zagreba stari san svih građana Hrvatske. Današnjim otvaranjem posljednje dionice simbolično je označen i završetak prve faze izgradnje autoceste Rijeka-Zagreb. Od ukupno 146,5 kilometara moderne ceste Rijeka-Zagreb, u punom profilu autoceste sagrađeno je 90 kilometara, dok je 56,5 kilometara sagrađeno u poluprofilu.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković ponudio je danas proizvođačima pšenice otkupnu cijenu od jedne kune po kilogramu pšenice standardne kvalitete. Država će osigurati da sva pšenica koja bude ponuđena na tržištu bude otkupljena i isplaćena, a isti uvjeti otkupa važit će za svu pšenicu, tj. seljačku i onu poljoprivrednih poduzeća, kazao je Čobanković na sastanku s udrugama, proizvođačima i otkupljivačima na kojem se razgovaralo o otkupu ovogodišnjeg uroda pšenice.

ZAGREB - Dvadeset i tri osobe iz Tordinaca i jedna iz Aljmaša čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u ožujku i travnju iz dviju masovnih grobnica u neposrednoj blizini Tordinaca (Tordinački atar) identificirane su danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Ekshumirane hrvatske branitelje i civile identificirali su članovi obitelji, a identifikaciji su nazočili potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, njen pomoćnik u Upravi za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac te predsjednik općine Tordinci, koji je identificirao oca i strica.

ZAGREB - U povodu Dana državnosti - 25. lipnja predsjednik Hrvatskoga sabora, Vladimir Šeks uputio je danas čestitku hrvatskim građanima u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora i svoje osobno ime. "25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je, izglasavajući Deklaraciju o uspostavi samostalne i suverene Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, donio najvažnije državnopravne akte u svojoj dugoj i burnoj povijesti. Toga dana rođena je moderna hrvatska državnost i ispunjen drevni hrvatski san. U godinama koje su uslijedile, naša državnost i neovisnost prošle su tešku kušnju nametnutog, ali pobjedonosnog obrambenog Domovinskog rata, navodi Šeks u čestitci.

ZAGREB - U povodu Dana hrvatske državnosti, 25. lipnja, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je odlikovao niz građana i institucija za poseban doprinos ukupnom razvitku Republike Hrvatske. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi odlikovani su skladatelj Fedor Kopsa i prvakinja Opere osječkog HNK Gita Šerman-Kopljar. Istim odličjem odlikovani su i Robert Greenwood, Dana Luebke, Anne Markham te Vojin Perić, no oni nisu nazočili današnjoj svečanosti, pa će im odličja biti dodijeljena naknadno.

ZAGREB - U cilju jačanja demokršćanske opcije na hrvatskoj političkoj sceni i pripremi demokršćanskog nastupa na predstojećim lokalnim izborima, Inicijativni odbor HKDU-a za ujedinjenje demokršćanskih snaga i Hrvatski Demokršćani, sklopili su danas Sporazum o ujedinjenju članstva. Kako se ističe u priopćenju, Sporazum je to kojim članstvo brojnih ogranaka, podružnica i županijskih organizacija HKDU-a, čije interese zastupa spomenuti Inicijativni odbor, izražava svoju odluku o ujedinjenju s članstvom Hrvatskih Demokršćana i nastavku daljnjeg političkog rada pod imenom i znakom Demokršćana.

ZAGREB - Stranka liberalnih demokrata Libra predstavila je danas svoju inicijativu za ukidanje služenja vojnog roka pod nazivom "Mijenjam vojni za ispitni rok". U Libri smatraju da je profesionalizacija vojske jedan od bitnih uvjeta približavanja Hrvatske europskim standardima ustrojstva nacionalne obrane, te da je s obzirom na smanjenje proračuna za vojsku nemoguće kvalitetno financirati i profesionalnu i ročnu vojsku. Prihvaćanje zakonske regulacije ove inicijative ne bi umanjilo vojno obrambenu moć, već bi jamčilo veću spremnost i učinkovitost vojske te bi osiguralo najvišu razinu nacionalne sigurnosti, priopćeno je iz Libre.

ZAGREB - U Hrvatskoj su lani čak 94 smrtna slučaja bila povezana s uzimanjem droge, osjetno više nego u 2002. kada ih je zabilježeno 55, upozorila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Zabrinjavajući su i drugi podaci - do sada je registrirano gotovo 18.500 ovisnika, više od polovice nije ih uključeno niti u jedan od tretmana, osobe koje po prvi put uzimaju marihuanu prosječno imaju 16 godina, a ima i mlađih. Najmlađi zabilježeni ovisnik imao je deset godina, kaže Kosor.

ZAGREB - U Zagrebu je danas započeo Prvi svjetski kongres dječje kirurgije koji je u hotelu Opera okupiti 800 sudionika iz 72 zemlje. Neke od glavnih tema skupa koji će trajati do 27. lipnja su neonatalna i minimalno invazivna kirurgija, transplantacija organa u djece, traumatologija, urologija te dječja plastična kirurgija, o čemu će idućih dana biti izneseno više stotina stručnih radova. Organizaciju Kongresa u Zagrebu izborio je prije tri godine u japanskom gradu Kyotu tim dječjih kirurga Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za travanj ove godine iznosila je 4.129 kuna, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku. Neto plaća u travnju, u odnosu na prosječnu neto plaću isplaćenu za ožujak, bila je niža za 24 kune, ili 0,57 posto. Prvi statistički podatci pokazuju da je prosječna bruto plaća u travnju iznosila 5.927 kuna, što je 0,58 posto, ili 35 kuna manje nego u ožujku. Državni je zavod za statistiku objavio i prve rezultate o stopi registrirane nezaposlenosti u svibnju i ta stopa iznosi 18 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙