FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: CARLI DEL PONTE URUČENA AMERIČKA PRAVNIČKA NAGRADA

DEN HAAG/ZAGREB,10. lipnja(Hina) - Glavnoj haškoj tužiteljici Carli delPonte u četvrtak je u sjedištu Haškog suda (ICTY) uručena godišnjanagrada Američkog društva za međunarodno pravo (ASIL).
DEN HAAG/ZAGREB,10. lipnja(Hina) - Glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte u četvrtak je u sjedištu Haškog suda (ICTY) uručena godišnja nagrada Američkog društva za međunarodno pravo (ASIL).

Prestižna "Medalja Goler T. Butcher", dodijeljena je Del Ponte za njezin izniman doprinos razvoju i učinkovitoj primjeni međunarodnog humanitarnog prava i unaprijeđivanju poštivanja ljudskih prava u svijetu, navodi se u obrazloženju nagrade.

Predsjednik ICTY-a Theodor Meron u prigodnom je govoru kazao da je Del Ponte svojim neumornim radom postala "simbol" napora Haškog suda da pred lice pravde izvede krivce za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina.

Glavna je tužiteljica zahvaljujući na nagradi istaknula značajan doprinos ICTY-a uspostavi vladavine međunarodnog prava te izrazila nadu da će u svojem budućem razvoju međunarodno pravo postati neovisno od državnih i pojedinačnih interesa i nepodložno pritiscima.

Cilj međunarodne pravde nije zadovoljiti države, već potrebu žrtava za istinom o ratnim zločinima koja se mora čuti, kazala je Del Ponte dodajući kako se tijekom nedavnog posjeta Srebrenici uvjerila da je za žrtve i njihove obitelji zadovoljavanje pravde najosnovnija potreba.

Nagrada koja je uručena Carli del Ponte, nazvana je po Goler Teal Butcher, američkoj profesorici međunarodnih ljudskih prava koja je uz znanstveni rad bila i aktivna članica vodećih udruga za zaštitu ljudskih prava, uključujući Amnesty International.

Medalju Goler T. Butcher, ASIL dodijeljuje od 1997., a među dosadašnjim je dobitnicima i američka sutkinja Gabrielle Kirk McDonald, predsjednica ICTY-a od 1997. do 1999. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙