FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: SUCI TRAŽE RAZJAŠNJENJE OPTUŽBI PROTIV ŠEŠELJA ZA VOJVODINU

DEN HAAG/ZAGREB,9. lipnja 2004. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda(ICTY) koje vodi postupak protiv bivšeg vođe srpskih radikalaVojislava Šešelja, naložilo je Tužiteljstvu da u optužnici "otkloninejasnoće i objasni navode i optužbe" vezane uz pitanje postojanjaoružanog sukoba u Vojvodini.
DEN HAAG/ZAGREB,9. lipnja 2004. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) koje vodi postupak protiv bivšeg vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, naložilo je Tužiteljstvu da u optužnici "otkloni nejasnoće i objasni navode i optužbe" vezane uz pitanje postojanja oružanog sukoba u Vojvodini.

U "Odluci po podnesku Vojislava Šešelja kojim se osporavaju nadležnost i forma optužnice", vijeće je djelomice prihvatilo prigovor Šešelja, optuženog za deportacije Hrvata iz sela Hrtkovci u Vojvodini 1992., a prema kojemu nadležnost ICTY-a ne postoji jer u Vojvodini u to vrijeme nije bilo oružanog sukoba, dok je sve ostale prigovore odbacilo.

Šešelja se u tri od 14 točaka optužnice tereti i za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Hrvata iz Vojvodine. Čl. 5. Statuta ICTY-a nadležnost suda ograničava na zločine protiv čovječnosti "kada su počinjeni u oružanom sukobu, bilo međunarodnog bilo unutarnjeg karaktera".

"U optužnici se izričito ne navodi da je u Vojvodini postojao oružani sukob" već se ukazuje na postojanje uzročne veze između stanja oružanog sukoba u Hrvatskoj i BiH, te zločina počinjenih u njima i u "dijelovima Vojvodine u Srbiji", ističe vijeće.

Šešelj, nekadašnji profesor prava koji se pred ICTY-em brani sam, prigovor na optužnicu podnio je 24. prosinca 2003., a optužba je na njega odgovorila 29. siječnja 2004., i dodatno 19. veljače, tražeći da se svi Šešeljevi prigovori odbace.

Raspravno vijeće u odluci datiranoj 26. svibnja, ističe kako Tužiteljstvo i u odgovoru na Šešeljev podnesak "prilično nejasno govori o situaciji u Vojvodini", katkada spominjući oružani sukob koji je trajao u bivšoj Jugoslaviji a drugdje "vezu između ponašanja optuženog u Vojvodini i oružanog sukoba u drugim dijelovima bivše SFRJ".

Vijeće je stoga naložilo Tužiteljstvu da otkloni spomenutne nejasnoće te da se "opredijeli hoće li u optužnici zadržati optužbe protiv optuženog vezane za Vojvodinu".

Odluči li povući navod o postojanju oružanog sukoba u Vojvodini, sve optužbe vezane za Vojvodinu morat će se izbrisati iz optužnice a u suprotnom, bude li inzistiralo na tim optužbama, u optužnici će morati navesti da je u vrijeme počinjenja navodnih zločina postojao oružani sukob, ističe se u odluci.

Tužitelji, koje vodi Hildegard Uertz-Retzlaff, u svojem su zahtjevu da se Šešljev prigovor nadležnosti odbaci, naglasili da postojanje oružanog sukoba treba dokazivati na suđenju, a glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann najavila je da će optužba idućih dana raspravnom vijeću dostaviti opširne dokaze da je Srbija bila u ratu.

Šešelj je u osam točaka optužen za zločine protiv čovječnosti i u šest za kršenje ratnog prava i običaja počinjene nad Hrvatima, Bošnjacima i drugim nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini 1991-95.

U pritvoru ICTY-a je od predaje 24. veljače 2003., a pripreme za početak suđenja do sada su protekle u znaku njegovih teatralnih istupa na statusnim konferencijama, inzistiranju na prijevodu svih sudskih spisa na ćirilici i stotinama, rukom ispisanih, stranica prigovora. Budući da odbija branitelja, sud mu je za "branitelja u pripravnosti" odredio Nizozemca, Tjarda Eduarda van der Spoela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙