FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MACSHANE: AHERN NAŠAO NASLJEDNIKA ROMANA PRODIJA

ZAGREB/PARIZ, 22. lipnja 2004. (Hina) - Irski premijer Bertie Ahernnašao je nasljednika Romana Prodija na čelu Europske komisije, koji bimogao zadovoljiti sve države članice, izjavio je u utorak britanskiministar za Europu Denis MacShane.
ZAGREB/PARIZ, 22. lipnja 2004. (Hina) - Irski premijer Bertie Ahern našao je nasljednika Romana Prodija na čelu Europske komisije, koji bi mogao zadovoljiti sve države članice, izjavio je u utorak britanski ministar za Europu Denis MacShane.

"Mislim da je sad irski premijer (predsjedatelj Europskog vijeća) obavio konzultacije sa svima i našao nekoga tko može zadovoljiti ne samo Pariz i London, nego i ostale 23 prijestolnice Europe", izjavio je MacShane za radio RTL, ne navodeći pri tom nikakvo ime.

Upitan o mogućoj kandidaturi francuskog ministra vanjskih poslova Michela Barniera, MacShane je rekao da je riječ o "vrlo poštovanoj" osobi u Velikoj Britaniji, dajući pri tom naslutiti da Ahern nema njegovo ime na umu.

Barnier je "kao što znamo uspješan nasljednik Dominique de Villepina, on je engleski prijatelj, dobro smo s njim surađivali kada je bio povjerenik u Europskoj komisiji", rekao je britanski ministar.

Britanski dnevnik The Guardian objavio je u broju od ponedjeljka da će London staviti veto na Barnierovu kandidaturu.

Pozivajući se na "neimenovane britanske izvore, dopisnik Guardiana iz Bruxellesa piše da Barnier "nema političku težinu i da loše vlada engleskim".

"Ako Francuzi budu gurali Barniera, bit će to čimbenik podjele i premijer Tony Blair će to morati blokirati", rekao je Guardianov izvor.

Europski čelnici okupljeni na summitu u Bruxellesu nisu se uspjeli složiti oko novog predsjednika Europske komisije, koji treba naslijediti Romana Prodija, čiji mandat istječe krajem listopada. Bertie Ahern je obećao da će do kraja irskog predsjedništva, 30. lipnja, pronaći ime oko kojeg će se moći složiti svi europski čelnici.

Njemačka i Francuska inzistiraju na tome da predsjednik treba doći iz zemlje, koja sudjeluje u svim europskim sporazumima, primjerice, mora biti iz euro-zone i Schengenskog režima otvorenih granica.

To bi automatski isključilo Britaniju, Irsku, Dansku, Švedsku i 10 novih zemalja članica. Britanija, s druge strane, kaže da predsjednik Komisije može doći iz bilo koje zemlje članice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙