FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRUXELLES: BEZ DOGOVORA OKO IMENA NOVOG PREDSJEDNIKA KOMISIJE

BRUXELLES 18. lipnja 2004. (Hina/Reuters/AFP) - Čelnici Europske unijenisu u noći s četvrtka na petak postigli dogovor oko imena novogpredsjednika Europske komisije koji bi u listopadu trebao od sadašnjegpredsjednika Romana Prodija preuzeti tu dužnost te su odluku o tome,prema riječima irskog premijera Bertiea Aherna, odložili za petak.
BRUXELLES 18. lipnja 2004. (Hina/Reuters/AFP) - Čelnici Europske unije nisu u noći s četvrtka na petak postigli dogovor oko imena novog predsjednika Europske komisije koji bi u listopadu trebao od sadašnjeg predsjednika Romana Prodija preuzeti tu dužnost te su odluku o tome, prema riječima irskog premijera Bertiea Aherna, odložili za petak.

"Nismo još postigli uspjeh s tim u vezi", rekao je Ahern u jedan sat poslije ponoći na tiskovnoj konferenciji, dodajući kako nije bila postignuta dovoljna većina ni oko jednog od osam kandidata na listi za predsjednika. Kako javlja France Presse, Ahern je najavio kako će čelnici ponovo u petak pokušati postići koncenzus.

Francuska i Njemačka snažno su poduprle izbor Belgijanca Guya Verhofstadta, čemu se ozbiljno protivi Velika Britanija, dok su neki konzervativni čelnici poduprli izbor britanskog povjerenika EU Chrisa Pattena, kazali su diplomati. Pattena je ranije u četvrtak službeno predložila Europska pučka stranka, najjača grupacija u Europskom parlamentu.

Čelnici Unije sastali su se malo iza ponoći na plenarnoj sjednici kako bi raspravili ovo pitanje, no dogovor nije postignut. Prema riječima češkog premijera Vladimira Spidle, "rasprave su se najviše odnosile na Guya Verhofstadta, no nije bilo koncenzusa".

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder izrazili su optimizam glede postizanja konačnog dogovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙