FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EUROPSKI ZELENI PODRŽAVAJU SKORI NASTAVAK PROŠIRENJA EU-A

ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Europski zeleni jasno su za skoropridruživanje balkanskih zemalja Europskoj uniji, rekla je MonicaFrassoni, dopredsjednica skupine stranke Zelenih u Europskomparlamentu, u razgovoru za belgijski portal EurActiv.
ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Europski zeleni jasno su za skoro pridruživanje balkanskih zemalja Europskoj uniji, rekla je Monica Frassoni, dopredsjednica skupine stranke Zelenih u Europskom parlamentu, u razgovoru za belgijski portal EurActiv.

"Zeleni su jasno za pristup Bugarske i Rumunjsku u EU ako uspiju dovršiti pregovore o priključenju do kraja 2004.. Važno je, međutim, da te zemlje ispune kopenhaške kriterije prije pristupa. Što se tiče balkanskih zemalja, Hrvatska je već izrazila svoju želju da se pridruži EU-u i zeleni su istaknuli da je nužno tu želju ozbiljno uzeti u obzir. Zeleni su jasno za primanje balkanskih zemalja u EU u skoroj budućnosti. Te će zemlje morati pokrenuti nekoliko reformi kako bi bile spremne za priključenje i ispunile političke i gospodarske aspekte Kopenhagena", rekla je Frassoni u razgovoru.

Glede pristupa Turske Frassoni je rekla da Zeleni smatraju da je važno da se počne pregovore s tom zemljom, no da to ne znači da se mora donijeti i konačna odluku o njenom pristupu. "To samo znači da počinjemo pregovore koji će vjerojatno trajati deset godina. Mi smo, međutim, uvelike svjesni da će odgoda pregovora o priključenju zasigurno usporiti demokratizaciju Turske koja je toj zemlji izrazito potrebna. Mi vjerujemo da demokratska, miroljubiva i otvorena Turska ima mjesto u Uniji", rekla je Frassoni u razgovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙