FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 20. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 20. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora, Vladimir Šeks uputio u ime saborskih zastupnica i zastupnika i svoje osobno čestitku građanima Hrvatske u prigodi obilježavanja Dana antifašističke borbe. "22. lipnja 1941. antifašistička Hrvatska pridružila se mnogobrojnoj koaliciji zemalja cijeloga svijeta, koja je s oružjem u ruci nakon četiri godine pobjedonosno okončala sukob s najvećom globalnom prijetnjom tradiciji građanske demokracije - fašizmom i njegovom ideologijom. Antifašizam je bio, i ostaje, trajnim naslijeđem svih demokratskih zemalja današnjice, pa tako i Republike Hrvatske, koja taj dio svoje demokratske tradicije čuva i u svom Ustavu", stoji u čestitci predsjednika Sabora.

GORNJA STUBICA - U Gornjoj Stubici otvoren je danas spomen-park pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stožernom brigadiru Rudolfu Perišinu zapamćenom po povijesnom preletu zrakoplovom "mig 21" neprijateljske JNA iz Bihaća u Klagenfurt 25. listopada 1991. i izjave da "ne želi pucati na svoju Hrvatsku". Nakon toga došao je u Hrvatsku vojsku gdje je bio prvi zapovjednik pilota. Rudi i njegov "mig 21" srušeni su u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" 2. svibnja 1995. , a on je bio zarobljen nakon katapultiranja. Njegove posmrtne ostatke srpska je strana izručila u kolovozu 1997. . U spomen Parku na Trgu svetog Jurja postavljen je zrakoplov "mig 21" i Perešinova bista, a otvorio ga je izaslanik Vlade i ministar obrane Berislav Rončević koji je zajedno sa Perešinovom suprugom Ljerkom i kćeri Daliborkom u njemu zapalio svijeću.

ZAGREB - Na današnji dan 1928. u beogradskoj skupštini srpski radikal Puniša Račić izvršio je atentat na hrvatske zastupnike Stjepana i Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Pernara i Ivana Granđu. Račić je iz pištolja na mjestu ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a teško ranio Stjepana Radića koji je od posljedica ranjavanja umro 8. kolovoza 1928. Stjepan Radić, vođa Hrvatske seljačke stranke, postao je ozbiljna smetnja kralju Aleksandru Karađorđeviću u provedbi njegovih težnji za apsolutnom vlašću, a radikalnim krugovima u ostvarivanju velikosrpskih ambicija. U spomen na Stjepana te Pavla Radića i Đuru Basaričeka, također ugledne članove HSS-a - izaslanstvo HSS-a položit će danas vijence na grob svojih predsjednika Stjepana Radića, Vladka Mačeka i Jurja Krnjevića u Mirogojskim arkadama.

ZAGREB - Od posljedica ranjavanja do kojeg je došlo jučer oko 17 sati na području Maksimira na stubištu stambene zgrade smrtno je stradao Goran Kršić (1976.), izvijestila je zagrebačka policija. Iz za sada još neutvrđenih razloga posvađali su se, a potom i potukli Goran Kršić i nepoznata muška osoba, rekao je voditelj smjene Operativno komunikacijskog centra Policijske uprave zagrebačke Zdravko Svirčić. Nepoznati je muškarac zadao Goranu ubod nožem s unutarnje strane bedra presjekavši mu arteriju i venu, a od ozljeda Goran Kršić je oko ponoći preminuo u bolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙