FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade "Vladimir Nazor"

ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Na svečanosti u zagrebačkoj palači"Dverce" danas su dodijeljene nagrade "Vladimir Nazor", najvišadržavna odličja za književnost, glazbu, film, likovnu i primijenjenuumjetnost, kazališnu umjetnost te arhitekturu i urbanizam.
ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Na svečanosti u zagrebačkoj palači "Dverce" danas su dodijeljene nagrade "Vladimir Nazor", najviša državna odličja za književnost, glazbu, film, likovnu i primijenjenu umjetnost, kazališnu umjetnost te arhitekturu i urbanizam.

Nagradu za životno djelo za književnost dobio je ugledni profesor germanistike Viktor Žmegač, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za povijest njemačke književnosti, koji je bitno obilježio i filologiju svoje domovine - kroatistiku.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za književnost dobio je Renato Baretić za roman "Osmi povjerenik", objavljen u izdanju AGM-a prošle godine.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je za glazbu ugledni violinist Tonko Ninić, svestrani glazbenik i vrsni pedagog, koji je hrvatsku glazbenu kulturu zadužio dugogodišnjim vođenjem Zagrebačkih solista.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za glazbenu umjetnost dobio je Silvio Foretić za skladbu "Ordinarium missae", latinsku misu za mješoviti zbor i deset instrumenata.

Nagradu za životno djelo za likovnu i primijenjenu umjetnost dobila je Nives Kavurić-Kurtović, umjetnica iznimnoga likovnog opusa čije je djelo, kako je istaknuto na današnjoj svečanosti, postalo dijelom trajne suvremene hrvatske umjetnosti.

Godišnju nagradu za likovne umjetnosti dobio je slikar Igor Rončević za izložbu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, postavljenu u rujnu i listopadu prošle godine.

Nagradu za životno djelo za filmsku umjetnost dobio je dramski umjetnik Ilija Ivezić, koji je glumačku karijeru počeo u kazalištu davne godine 1955.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za filmsku umjetnost dobio je redatelj Zrinko Ogresta za igrani film "TU", koji odlikuje originalnost scenarističke zamisli i režijska izvedba.

Nagradu za životno djelo za kazališnu umjetnost dobila je kostimografkinja Ika Škomrlj, koja je u hrvatskome glumištu dulje od 40 godina. Najviše kreacija izradila je za matičnu kuću - zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište.

Godišnju nagradu za kazališnu umjetnost dobio je dramski umjetnik Zvonimir Zoričić za ulogu Filippa u predstavi "Trilogija o ljetovanju Carla Goldonija" u produkciji drame zagrebačkoga HNK.

Nagradu za životno djelo za arhitekturu i urbanizam dobio je arhitekt Andrija Mutnjaković. Mutnjakovićev opus izniman je po predanosti istraživanju hrvatske arhitektonske povijesti i njezinih protagonista od renesansne zrelosti Lucijana Vranjanina do modernosti Josipa Pičmana.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za arhitekturu i urbanizam dobile su Iva Letilović i Morana Vlahović za projekt višestambene zgrade u Krapinskim Toplicama.

Na današnjoj svečanosti ministar kulture Božo Biškupić rekao je nazočnima da te nagrade, koje se dodjeljuju kao godišnje i za životno djelo, imaju dugu tradiciju i iznimno značenje za cjelokupnu hrvatsku kulturu.

Brojnost i različitost opusa dosadašnjih dobitnika svjedoči o širini i raznolikosti stvaralačkih rukopisa, ali i o visokim mjerilima kojima naša sredina vrednuje kulturne djelatnike i njihovo stvaralaštvo, istaknuo je Biškupić. Promišljanje raznolikosti hrvatskih kulturnih odrednica očituje se i u znakovlju nacionalnih posebnosti kojima čuvamo vlastiti identitet, a u suglasju s europskim tradicionalnim vrijednostima, kao i u slijedu suvremenih kretanja, rekao je ministar Biškupić.

Zahvaljujući u ime nagrađenih, ugledni germanist Viktor Žmegač rekao je kako je uloga svake nagrade, a posebice "Vladimir Nazor", da istakne individualnost i podcrta posebnost u svijetu koji sve više naginje uniformiranosti. Zahvalio je svim pojedincima i ustanovama koji su prepoznali rad dobitnika te svima koji čine kulturno ozračje bez kojeg tih nagrada ne bi bilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙