FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URUČENE NAGRADE MEĐUNARODNOG FILM FESTIVALA DUBROVNIK BRANKU LUSTIGU I KRSTI PAPIĆU

ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Vratit ću se u Hrvatsku onda kada sepoprave uvjeti za rad filmskih djelatnika, izjavio je Branko Lustig,ovogodišnji dobitnik nagrade Libertas za životno djelo i doprinosfilmskoj umjetnosti, koju mu je ove godine dodijelio MeđunarodniDubrovnik film festival, a uručila danas u Hrvatskom društvu filmskihdjelatnika (HDFD) u Zagrebu utemeljiteljica tog festivala ZiggyMrkich.
ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Vratit ću se u Hrvatsku onda kada se poprave uvjeti za rad filmskih djelatnika, izjavio je Branko Lustig, ovogodišnji dobitnik nagrade Libertas za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti, koju mu je ove godine dodijelio Međunarodni Dubrovnik film festival, a uručila danas u Hrvatskom društvu filmskih djelatnika (HDFD) u Zagrebu utemeljiteljica tog festivala Ziggy Mrkich.

Prvi je uvjet da se vratim ukidanje PDV-a na film, a film treba postati dio kulture u kojoj je i nastao, rekao je Lustig i dodao kako su investicije u hrvatski film nepoticajne.

Kakvoća našeg filma je dobra, ali su druge kinematografije bolje zahvaljujući ulaganju u film, istaknuo je Lustig.

Po njegovim riječima velika je pogreška napravljena i privatizacijom Jadran-filma. Ta se kuća kao ni Hrvatsko narodno kazalište (HNK) zapravo ne može bez velike štete privatizirati, rekao je.

Zahvalivši na dobivenoj nagradi, Branko Lustig, inače hollywoodski producent hrvatskoga podrijetla, istaknuo je kako je prije pedesetak godina iz prostorija HDFD-a bio izbačen, a onda opet vraćen, da bi mu, nakon tridesetak godina rada, u njima bila uručena nagrada za životno djelo.

Kako u Dubrovniku dodjeli nagrade nije bio nazočan ni redatelj Krsto Papić, čiji su filmovi "Lisice", "Kad mrtvi zapjevaju" i "Infekcija" bili prikazani u programu Croatia Fokusa, njemu je također Ziggi Mrkich uručila nagradu za najbolju režiju u filmu "Infekcija".

Scenaristica Iva Kapetanović dobila je nagradu za priču "Plaču li anđeli" po kojoj se snima film o posljednjim danima opsade Vukovara.

Kapetanovićeva danas nije bila u Zagrebu, a istu je nagradu dobila i na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

Međunarodni Dubrovnik film festival projekt je američke organizacije Dubrovnik Film Institute, a njegovoj realizaciji, među ostalima, pomogli su i Grad Dubrovnik, Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, PriceWaterhouseCoopers i drugi.

Na festivalu je ove godine prikazano četrdesetak cjelovečernjih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙