FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEZ NAGRADA GRADA ZAGREBA DINKO BOGDANIĆ I INA - INDUSTRIJA NAFTE ZAGREB

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Nakon raspre o nagradama gradaZagreba, zbog prijedloga da se nagrade i ravnatelj Baleta HNK DinkoBogdanić i INA-Industrija nafte Zagreb, zastupnici su na današnjojsjednici Gradske skupštine odlučili isključiti ta dva prijedloga idodijeliti 13 umjesto 15 predloženih nagrada.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Nakon raspre o nagradama grada Zagreba, zbog prijedloga da se nagrade i ravnatelj Baleta HNK Dinko Bogdanić i INA-Industrija nafte Zagreb, zastupnici su na današnjoj sjednici Gradske skupštine odlučili isključiti ta dva prijedloga i dodijeliti 13 umjesto 15 predloženih nagrada.

Većinom glasova poduprli su, naime, amandmane Hrvatskog bloka (HB) da se iz prijedloga zaključka o dodjeli Nagrade grada Zagreba izbrišu Bogdanić i INA.

Hrvatski blok ne poriče rezultate rada ravnatelja Baleta HNK, ali se protivi neprimjerenim metodama kojima se služi, objasnio je Kažimir Varda u ime Kluba HB-a, dodavši da "zbog nasrtaja na balerinu nije primjereno Bogdaniću dodijeliti najveću gradsku nagradu".

Zastupnik HB-a u Gradskoj skupštini također je kazao kako "nema nikakvih dokaza da je Inino poslovanje zadnjih godina odlično, a nije riješen ni spor između bivše Inine djelatnice Vesne Balenović i INA-e u s vezi s mogućim kriminalom i korupcijom".

Objašnjavajući zašto je HB protiv dodjele Nagrade grada Zagreba INA-i, Varda je naglasio kako je smisao amandmana HB-a zaštita dostojanstva te nagrade.

U raspravi zastupnica HB-a Ernestina Novy-Radonić rekla je da Bogdanić i ne poriče pedagogiju po kojoj je "batina iz raja izišla".

Nenad Ivanković (HIP) dodao je da bi dodjela Nagrade Dinku Bogdaniću nakon brutalna ispada prema mladoj plesačici bila pljuska svim ženama, ali i muškarcima, napomenuvši da je trebalo nagraditi Udrugu "Bokce" jer pomaže najpotrebitijima. Tomislav Jelić (HB) upozorio je da nije nagrađen ni Davor Ožvald, zaposlenik Gradskih groblja, koji se usudio progovoriti o lošem poslovanju te gradske tvrtke. Složio se da INA ne može dobiti nagradu, jer građani ne znaju kad će ih ponovno dočekati s novim cijenama.

Predsjednica Gradske skupštine i Odbora za javna priznanja Morana Paliković-Gruden rekla je kako su Dinka Bogdanića za gradsku nagradu predložili Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu i da je taj prijedlog jednoglasno prihvatio Odbor nakon pismenog očitovanja intendanta HNK i gošće Odbora, negdašnje balerine Vesne Butorac-Blaće.

"Moja je dužnost da se držim procedure", rekla je Morana Paliković-Gruden, ustvrdivši da nema ni formalnog ni stvarnog razloga za promjenu te odluke. Izvijestila je i da su iz Sindikata djelatnika u kulturi jučer na nju pokušali učiniti pritisak da povuče taj prijedlog.

Od radne skupine za gospodarstvo pri Odboru za javna priznanja dobila je odgovor da ostaju pri svom prijedlogu da gradsku nagradu dobije INA.

"Demokratsko je pravo gradskih zastupnika da raspravljaju o svakom prijedlogu, bez obzira na stajalište Odbora", zaključio je Varda.

Nakon stanke u kojoj su SDP-ovi i HNS-ovi gradski zastupnici održali zajednički klub, većinom je prihvaćeno brisanje Dinka Bogdanića i INE s liste dobitnika gradske nagrade.

Najugledniju gradsku nagradu, koja će im biti uručena na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, na svečanoj skupštinskoj sjednici dobili su: upraviteljica Gliptoteke HAZU-a Arijana Kralj, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna Feđa Vukić, Tvornica željezničkih vozila "Gredelj", akademik Hodimir Sirotković, prof. dr. Aleksandar Stipčević, Prva i Peta gimnazija, Transplantacijski tim KB-a "Merkur", specijalist dječje kirurgije dr. Antun Kljenak, pjesnik, esejist i prevoditelj Nikica Petrak, operna pjevačica Mirjana Bohanec-Vidović, glumac Krešimir Mikić i Satiričko kazalište "Kerempuh".

Uz Nagradu grada Zagreba ide i novčana nagrada od 30.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙